• Посилання скопійовано

Покупець здійснює оплату через ПТКС: коли потрібен РРО?

Податківці розповіли, за яких умов підприємство може не застосовувати РРО, якщо оплата за товар здійснюється покупцями через ПТКС, розміщений у приміщені такого підприємства

Покупець здійснює оплату через ПТКС: коли потрібен РРО?

Що таке ПТКС?

Програмно-технічний комплекс самообслуговування (ПТКС) – пристрій, що дає змогу користувачеві здійснювати операції з ініціювання переказу коштів, а також виконувати інші операції відповідно до функціональних можливостей цього пристрою без безпосередньої участі оператора (касира).

 

Що вважається безготівковим розрахунком?

Відповідно п. 1 Інструкції №22, безготівкові розрахунки – це перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів.

Своєю чергою, каса банку –  це сукупність операційних кас банку (філій, відділень), пунктів дистанційного обслуговування, пунктів обміну іноземної валюти, а також ПТКС та банкоматів (пп. 13 п. 4 Інструкції №103).

Таким чином, ПТКС, який належить банку, вважається касою банку. Відповідно зарахування коштів на рахунок підприємства за його допомогою вважається безготівковим розрахунком.

 

Коли при розрахунку через ПТКС не застосовується РРО?

Згідно з п. 2 ст. 9 Закону про РРО, реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при виконанні банківських операцій (крім операцій з купівлі-продажу іноземної валюти), якщо такі операції виконуються не в касах уповноважених банків, операцій комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням ПТКС, за винятком ПТКС, що дають змогу користувачеві здійснювати виключно операції з отримання коштів.

Зважаючи на це, податківці у консультації від 22.01.2019 р. №247/6/99-99-14-05-01-15/ІПК зазначають: якщо ПТКС, через який покупці товарів самостійно оплачують готівкою придбання товарів, належить банку, то такі розрахунки будуть вважатися безготівковими і за умови проведення розрахунків виключно таким способом підприємству застосовувати РРО не потрібно.

У разі невиконання хоча б однієї із наведених умов використання підприємством РРО є обов’язковим.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»