• Посилання скопійовано

Зміна роботи РРО вміщує години двох діб: як оприбуткувати готівку?

Відомо, що Z-звіт потрібно робити з проміжком не більше 24 годин. І дані такого звіту є підставою для оприбуткування готівки. Але як бути, якщо зміна касира почалась сьогодні, а закінчується вже завтра? Чи треба робити Z-звіт саме опівночі? Відповідає ДФСУ

Зміна роботи РРО вміщує години двох діб: як оприбуткувати готівку?

У ІПК від 11.04.2019 р. №1560/6/99-99-14-05-01-15/ІПК податківці розглянули ситуацію щодо оприбуткування готівкових коштів, отриманих суб’єктом господарювання в межах однієї зміни, проте в межах різних діб. Чи існують в такому випадку підстави для застосування контролерами норми п. 11 Положення №148 при застосуванні штрафних (фінансових) санкцій до суб’єкта господарювання?

Спочатку податківці нагадали загальні вимоги щодо використання РРО суб'єктами господарювання, які працюють цілодобово.

Так, відповідно до п. 9 ст. 3 Закону №265, суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані щоденно друкувати на РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

Ця норма враховує особливості роботи РРО, які повинні забезпечувати друкування таких звітів за кожний робочий день.

У пункті 2 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою КМУ від 18.02.2002 р. №199 (далі – Вимоги), наведено визначення «зміна» – це період роботи РРО від реєстрації першої розрахункової операції після виконання «Z-звіту» до виконання наступного «Z-звіту». У примітках до формату і розрядності даних, що зберігаються у фіскальній пам’яті (додаток до Вимог), наведено важливе уточнення: максимальна тривалість зміни РРО не повинна перевищувати 24 години. При цьому, як ми бачимо, заборони, щоб така зміна включала в себе години різних діб, не встановлено.

Проте математично виходить так, що оскільки в добі всього 24 години (тобто день триває з 0 до 24 годин), при щоденній роботі з РРО «Z-звіт» необхідно виконувати щодня. Але знову ж таки, вимоги робити такий звіт опівночі немає. Саме тому в ІПК податківці зазначають: якщо суб’єкт господарювання працює цілодобово, то фіскальний звітний чек («Z-звіт») повинен роздруковуватися кожного дня після закінчення робочої зміни, але не пізніше 24 годин від її початку. Інакше (у разі перевищення максимальної тривалості зміни), відповідно до пункту 7 Вимог робота РРО буде заблокована.

Тобто, з точки зору роботи РРО всі умови дотримано. А чи немає порушень правил оприбуткування готівки?

Податківці нагадали, що згідно з абз. 3 п. 11 розділу II Положення №148 оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО без ведення касової книги, є забезпечення зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі протягом строку, визначеного п. 44.3 ПКУ і занесення інформації згідно з фіскальними звітними чеками до відповідних книг обліку (КОРО – у разі її використання).

Щодо ситуації, наведеної в запитанні, оскільки дата зняття «Z-звіту» РРО не перевищує 24 годин від початку зміни, порушень вимог абз. 3 п. 11 розділу II Положення №148 щодо своєчасності оприбуткування готівкової виручки не вбачається за умови своєчасного занесення інформації згідно з фіскальними звітними чеками до КОРО.

***

Читайте також:

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»