• Посилання скопійовано

Чи може здавати готівку до банку не касир підприємства?

Чи може здати в банк виручку підприємства не його касир, а інший працівник (наприклад, сам директор)? І якщо ні, то що робити тим підприємствам, у яких немає навіть посади касира (його обов’язки виконують інші працівники)? Консультує ДФСУ

Чи може здавати готівку до банку не касир підприємства?

Коментар до ІПК ДФС від 10.05.2019 р. №2049/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

Якщо касир є, то інший працівник може заміняти його лише тимчасово

Пунктом 44 розділу IV Положення №148 встановлено правила призначення на посаду касира. При цьому зазначається, що керівник підприємства може прийняти рішення щодо виконання функцій касира працівником іншої/іншого установи/підприємства, залученого на підставі укладеної угоди на надання послуги з надання персоналу, у якій обов'язково зазначається вимога про повну матеріальну відповідальність такого працівника.

Отже, якщо касир є, то виручку в банк повинен здавати саме він. Адже касиру (або зазначеному вище працівнику іншого підприємства) забороняється передовіряти виконання дорученої йому роботи іншим особам.

Інша справа, що трапляються випадки, коли касир відсутній на своєму робочому місці (лікарняні, відпустки, відрядження тощо), а виконувати його обов’язки в цей час треба. В такому випадку на підприємствах, які мають лише одного касира, дозволяється у разі потреби його тимчасової заміни покласти виконання обов’язків касира на іншого працівника за письмовим наказом керівника. З цим працівником укладається договір про повну матеріальну відповідальність на час виконання ним обов’язків касира.

Зверніть увагу: цінності, передані касиру під відповідальність, у разі виконання його обов’язків під час тимчасової відсутності, перераховуються іншим касиром (або іншим працівником), якому вони передаються, у присутності керівника та головного бухгалтера або в присутності комісії, призначеної керівником підприємства. Про результати перерахування і передавання цінностей складається акт за підписами зазначених осіб. Те саме відбувається і при поверненні касира до роботи. Мета такого перерахунку зрозуміла: перевірити відповідність залишку коштів в касі даним обліку і захистити наступного касира від помилок (зловживань) попереднього.

Вище ми навели норми Положення №148. Але в коментованій ІПК податківці лояльніші до платника податків, який звернувся до них із питанням. Вони зазначають, що якщо право здавання готівки в банк закріплено як за касиром, так і за іншим працівником, то такий працівник може здійснити інкасацію до банку навіть у разі наявності касира на робочому місці.

Та від себе нагадуємо, що ІПК захищають при податкових перевірках лише тих, хто їх замовив (ст. 53 ПКУ). Отже, решта підприємствам радимо  отримати ІПК для себе.

 

А якщо на підприємстві немає касира?

Доволі часто на малих підприємствах відсутня така посада як касир. Хто в такому випадку здійснює операції з готівкою?

В такому випадку податківці роз’яснюють, що підприємства, штатним розписом яких не передбачено посади касира, виконання його обов'язків покладають на бухгалтера чи іншого працівника, з яким укладається договір про повну матеріальну відповідальність, відповідно до письмового розпорядження керівника.

І ось в такому випадку цілком можливо, що працівник, який здаватиме виручку в банк, не перебуватиме на посаді касира. Головне, щоб цей обов’язок був зазначений у наказі (розпорядженні) керівника та/або в посадовій інструкції такого працівника.

 

Чи може виручку здавати сам директор?

Прямо у Положенні №148 це не зазначено, але, виходячи із наведених роз’яснень ДФСУ, це можливо. Зокрема, якщо на підприємстві немає посади касира.

Певною мірою це відповідає нормам п. 45-1 Положення №148, які наголошують: керівник підприємства визначає відповідним внутрішнім розпорядчим актом перелік посад та кількість посадових осіб, уповноважених підписувати касові документи задля забезпечення оптимального процесу документообігу та контролю.

Тобто керівнику надається певна свобода щодо встановлення, хто і які операції з готівкою на підприємстві здійснюватиме (і, відповідно, документально оформлятиме). Головне, закріпити такі обов’язки наказом або розпорядженням.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»