• Посилання скопійовано

Готівкові обмеження у разі внесення готівки торгівельним представником

Доволі часта ситуація, коли торгівельний представник вносить у касу готівку отриману протягом дня від декількох клієнтів (разом із чеками). Як в такому випадку застосовуються готівкові обмеження?

Готівкові обмеження у разі внесення готівки торгівельним представником

Відповідно до п. 6 розділу II Положення №148 суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами між собою – у розмірі до 10 000 (десяти тисяч) гривень уключно, а з фізичними особами – у розмірі до 50 000 (п’ятдесяти тисяч) гривень уключно.

Водночас, відповідно до п. 8 розділу II Положення №148 встановлені вище обмеження не поширюються на:

  1. розрахунки суб’єктів господарювання з бюджетами та державним а цільовими фондами;
  2. добровільні пожертвування та благодійну допомогу;
  3. використання готівки, виданої на відрядження;
  4. виплати, пов’язані з оплатою праці;
  5. використання готівкових коштів з фонду оперативно-розшукових (негласних слідчих) дій, створеного на виконання ч. 3 ст. 24 Закону №1698.

Однак, такі обмеження застосовуються під час оплати за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівки, одержаної за допомогою електронного платіжного засобу.

При цьому, податківці у ІПК від 16.05.2019 р. №2207/Д/99-99-14-05-01-14/ІПК вказали, що у разі внесення торговельним представником до каси суб’єкта господарювання готівкових коштів на загальну суму отриманих від покупців коштів з доданням переліку оплачених чеків та одержаним по ним готівковим коштам у сумі більшій за 50 тис. грн. порушення граничних обсягів розрахунків готівкою не відбувається.

Але від себе зауважимо, що такий висновок податківців буде актуальним лише за умови, що за кожним із чеків сума розрахунків не повинна перевищувати зазначені вище 50 тис. грн.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»