• Посилання скопійовано

Відтепер фіктивність фіноперацій суб’єктів господарювання під контролем банків

Податківці зауважили, що з 3 червня для отримання готівки в банку суб’єкту господарювання слід надавати підтверджуючі документи

Відтепер фіктивність фіноперацій суб’єктів господарювання під контролем банків

Офіс ВПП ДФС нагадує, що Нацбанк постановою від 18.04.2019 р. №62 затвердив зміни до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні.

Змінами передбачено, що банк має вживати заходів для вивчення клієнтів-суб'єктів господарювання, які отримують у банку готівку для подальшого здійснення готівкових розрахунків, щоб спростувати або підтвердити підозри щодо здійснення клієнтом фінансових операцій з ознаками фіктивності. Зокрема, з урахуванням ризик-орієнюваного підходу банк має отримувати від клієнта підтвердні документи, на підставі яких здійснюються готівкові розрахунки.

Починаючи з 3 червня для того, щоб отримати готівку в банку, суб’єкту господарювання слід надавати підтверджуючі документи.

Такими документами можуть бути:

  • закупівельний акт (закупівельна відомість);
  • податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних
  • осіб, і сум утриманого з них податку;
  • відомість на виплату готівки;
  • наказ про відрядження;
  • кошторис витрат;
  • кредитний договір;
  • договір поставки;
  • договір транспортування;
  • договір зберігання;
  • інші звітні документи.

Отже, банками вживатимуться заходи по вивченню клієнтів - суб’єктів господарювання, з метою спростування або підтвердження підозри щодо здійснення ними нелегальних операцій.

Згаданою Постановою також унормовано застосування електронного підпису та електронної печатки у банківській системі України під час здійснення касових операцій відповідно до вимог законодавства (зокрема, Закону "Про електронні довірчі послуги").

Постанова набирає чинності з 3 червня 2019 року.

 

Від редакції:

Згідно з  новим п. 111-1 Інструкції №103 банки вимагатимуть від клієнтів–суб’єктів господарювання підтвердні документи, на підставі яких здійснюються подальші розрахунки отриманою готівкою. Кого ця нова норма стосується? 

На нашу думку (!!!), така вимога торкнеться тих, хто отримує готівку в касах банків на потреби суб'єктів господарювання.  

Але це не стосується зняття коштів фізособами з їх непідприємницьких рахунків. Або якщо ФОПи зніматимуть з підприємницьких рахунків готівку на особисті потреби (не пов'язані з господарською діяльністю).

 

***

Читайте також: Увага! З 3 червня для отримання готівки з банку слід надавати підтвердні документи  

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»