• Посилання скопійовано

Розраховуємося готівкою зі самозайнятою фізособою: 10 чи 50 тисяч?

Положенням №148 встановлено граничні суми на розрахунки готівкою зі суб’єктами господарювання та фізособами. Але в яку з цих категорій потрапляють фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність (адвокати, нотаріуси тощо)?

Розраховуємося готівкою зі самозайнятою фізособою: 10 чи 50 тисяч?

Готівкові обмеження: які вони і коли працюють?

Нагадаємо, що відповідно до п. 6 розділу ІІ Положення №148, суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

  1. між собою – у розмірі до 10 000 грн включно;
  2. з фізичними особами – у розмірі до 50 000 грн включно.

Обмеження, встановлене в п. 6 розділу II Положення №148, стосується також розрахунків під час оплати за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівки, одержаної за допомогою електронного платіжного засобу.

Згідно з п. 7 розділу ІІ Положення №148 фізичні особи мають право здійснювати розрахунки готівкою:

  • зі суб’єктами господарювання протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами – у розмірі до 50 000  грн включно.
  • між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі до 50 000  грн включно.

При цьому кількість суб’єктів господарювання та фізичних осіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.

 

Коли ці граничні суми розрахунків не застосовуються?

Пунктом 8 Положення №148 визначено, що ці обмеження не стосуються:

  1. розрахунків суб’єктів господарювання з бюджетами та державними цільовими фондами;
  2. добровільних пожертвувань та благодійної допомоги;
  3. використання готівки, виданої на відрядження;
  4. виплат, пов’язаних з оплатою праці;
  5. використання готівкових коштів з фонду оперативно-розшукових (негласних слідчих) дій, створеного на виконання ч. 3 ст. 24 Закону «Про Національне антикорупційне бюро України».

Як бачимо, самозайнятих осіб в цьому переліку немає. Отже, вони точно потрапляють під готівкові обмеження. Але ось на яку суму - десять тисяч чи п’ятдесят? 

 

Консультує ДФС

В ІПК від 21.05.2019 р. №2280/К/99-99-13-02-03-14/ІПК податківці дійшли висновків:

  1. фізособа, яка не має статусу підприємця, це не суб’єкт господарювання. А отже, фізична особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність і статусу підприємця не має, з метою проведення готівкових розрахунків визнається звичайною фізособою;
  2. на розрахунки з такою особою поширюється обмеження у розмірі 50 000  гривень.

Залишилось лише нагадати про давню проблему: що багато хто з таких самозайнятих осіб (зокрема, з адвокатів) має обидва ці статуси – і підприємця, і особи, яка веде незалежну професійну діяльність. Як бути в такому випадку, податківці в цій ІПК не зазначили, тож це потребує нового запиту.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»