• Посилання скопійовано

Отримано оплату через FORPOST: чи потрібно застосовувати РРО?

Суб’єкти господарювання, які здійснюють інтернет-торгівлю, часто стикаються з отриманням коштів через фінансові установи, зокрема, FORPOST. Чи потрібно в такому випадку застосовувати РРО? Дізнаємося думку податківців

Отримано оплату через FORPOST: чи потрібно застосовувати РРО?

Статус такої установи

Львівські податківці у консультації від 20.05.2019 р. №2243/ІПК/10/13-01-14-07-10 вказали, що FORPOST згідно з реєстром, опублікованим на офіційному сайті НБУ має статус небанківської фінансової установи.

Відповідно, така установа нарівні з банками, за допомогою платіжних пристроїв і через пункти прийняття готівки має право приймати готівкові грошові кошти в гривнях для їх подальшого переказу.

Свою діяльність така установа здійснює на підставі відповідних договорів про прийняття грошових коштів від свого імені, але на користь третіх осіб. Договір про прийняття грошових коштів, укладений з платіжною організацією, рівносильний аналогічному договору, укладеному з банком.

 

Тож, чи потрібно суб’єкту господарювання застосовувати РРО?

Через РРО мають бути проведені розрахункові операції в готівковій або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карт, платіжних чеків, жетонів тощо), здійснені суб'єктами господарювання при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з прийняття готівки для подальшого її переказу (ст. 3 Закону про РРО).

При цьому, податківці роз’яснюють, що при отриманні оплати на свій поточний рахунок через платіжну систему FORPOST інтернет-магазин не приймає від покупця ані готівкових коштів, ані платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо. Їх приймає платіжна організація від свого імені. Інтернет-магазин отримує безготівкові грошові кошти на свій поточний рахунок, тому розрахункова операція в розумінні Закону про РРО у інтернет-магазину відсутня.

Отже, обов'язку застосування РРО у разі отримання коштів на рахунок через небанківську фінансову установу, зокрема FORPOST не виникає.

Нагадаємо, що раніше податківці притримувалися іншої думки щодо застосування РРО у такому випадку, яку ми наводили тут.

***

Читайте також: Накладений платіж: чи потрібно застосовувати РРО?

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»