• Посилання скопійовано

Відключено електроенергію: чи потрібно мати документальне підтвердження?

У разі відключення електроенергії розрахункові операції проводяться з використанням розрахункових квитанцій та книги обліку розрахункових операцій. Чи потрібно документально підтверджувати факт відключення електроенергії? Чи вносити запис про відключення електроенергії в ОРО? Розглянемо роз’яснення податківців

Відключено електроенергію: чи потрібно мати документальне підтвердження?

Про те, як проводити розрахунки через РРО у разі відключення електроенергії, ми розповідали тут. А у поточному роз’ясненні, наведеному у ІПК від 26.07.2019 р. №3493/ІПК/08-01-14-08-17, податківці зазначили, яким чином суб’єкт господарювання може підтвердити факт відключення електропостачання.

Зокрема, у коментованій консультації вони зазначали, що отримання довідки від постачальника електроенергії про відключення енергопостачання, якщо відключення було зовнішнім, чинним законодавством не передбачено. Так само як і складання довідки (акта) про відсутність електроенергії, якщо відключення було внутрішнім для підтвердження використання РК, законодавством не передбачено.

Таким чином, у разі тимчасового (не більше 7 робочих днів) відключення електроенергії проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням книги ОРО та розрахункової книжки або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО і не потребує будь-якого документального підтвердження факту відключення електроенергії.

Також податківці нагадали, що Розділ 4 «Облік ремонтів, робіт з технічного обслуговування і перевірок конструкції та програмного забезпечення РРО» з 20.09.2018 року було виключено з Книги обліку розрахункових операцій. Відповідно до книги ОРО щодо факту відключення електроенергії також жодних записів не здійснюється.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»