• Посилання скопійовано

Коли суб’єкт господарювання може відмовитися від використання КОРО?

У разі виходу з ладу РРО або відключення електроенергії суб’єкти господарювання здійснюють розрахункові операції за допомогою резервного РРО або розрахункових квитанцій з ведення КОРО. В яких випадках можна не вести КОРО та не застосовувати розрахункові квитанції?

Коли суб’єкт господарювання може відмовитися від використання КОРО?

ДФС у Львівській області у ІПК від 08.08.2019 р. №3699/ІПК/10/13-01-14-07-10 нагадала, що п. 2 розд. ІІІ Наказу №547 передбачено право суб’єкта господарювання у випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії не здійснення розрахункових операцій до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії. Про це повинно бути зазначено у реєстраційній заяві.

У такому випадку суб’єкт господарювання має право не реєструвати та не зберігати книги ОРО та розрахункові книжки.

Для таких РРО у реєстраційному посвідченні зазначається: «Книга ОРО на цей РРО не реєструвалась. У випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється».

При цьому податківці звертають увагу, що такі суб’єкти господарювання не мають права здійснювати розрахункові операції у разі виходу з ладу РРО або тимчасової відсутності електроенергії.

А якщо КОРО вже є, її можна скасувати?

Відповідно до п. 1 гл. 3 розд. ІІ Порядку ведення КОРО скасування реєстрації КОРО на РРО здійснюється одночасно зі скасуванням реєстрації РРО або за заявою суб’єкта господарювання, зокрема у разі прийняття розпорядчого документа про те, що у випадку виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії, непридатності для використання тощо.

Таким чином, у разі прийняття суб’єктом господарювання розпорядчого документа про те, що у випадку виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється, суб’єкт господарювання має право скасувати реєстрацію КОРО до такого РРО, та не вести її з дати скасування (до дати скасування ведення КОРО у разі проведення розрахункових операцій є обов’язковим!).

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»