• Посилання скопійовано

Фізособам-«єдинникам» ІІІ групи при безготівкових розрахунках буде потрібен РРО, - Верланов

Нещодавно Гетманцев в своєму інтерв’ю говорив про обов’язок ФОП на 3 групі ЄП видавати чеки під час приймання безготівкової оплати. Тепер цю інформацію підтверджує Верланов

Фізособам-«єдинникам» ІІІ групи при безготівкових розрахунках буде потрібен РРО, - Верланов

Нагадаємо про фразу з інтерв’ю Д. Гетманцева, яка викликала бурхливу реакцію бізнесу. У своєму інтерв'ю, розповідаючи про створення Закону №128-IX, він зазначив: «Ми зіткнулися з дилемою: або дати Державній податковій службі повний доступ до банківської таємниці, щоб вона могла отримувати дані про обороти за рахунками підприємців і таким чином контролювати ліміти, або зобов'язати СПД на третій групі ЄП видавати чеки під час приймання безготівкової оплати. Обрали другий варіант».

Ось цей «другий варіант» ніби-то передбачав для підприємців третьої групи ЄП застосовувати РРО при безготівкових розрахунках. Звісно, не одразу, а коли зміни до Закону про РРО запрацюють (про це далі). І жодних пояснень й прикладів, щоб  зрозуміти, як це має бути на практиці.

Усі чекали на реакцію від податківців. Ось, здається, дочекалися. Такий обов’язок тепер підтвердив й голова ДПС, С. Верланов.

Під час зустрічі з народними депутатами О. Продан О. та Т. Остріковою на питання «чи потрібно ФОП третьої групи ЄП застосовувати РРО при отриманні за надані послуги у безготівковій формі шляхом перерахування з одного банківського рахунку на інший?» у світлі змін до Закону про РРО, С. Верланов наголосив, що  так, потрібно.

Далі його запитали, як це буде на практиці. Але приклад обрали чомусь інший, коли людина сплачує за послуги за допомогою платіжного терміналу. На питання, як передати платникові розрахунковий документ (як його знайти), С. Верланов заявив, що передавати або відправляти касовий чек в такому випадку платникові буде не потрібно. Головне – фіскалізувати таку операцію, тобто провести її через РРО.

 

Коментар від редакції

Слід враховувати, що фраза, яка так непокоїть підприємців, і приклад, який коментував С. Верланов - це різні речі.

Коли розрахунки проводяться за допомогою ПТКС (платіжного терміналу), вимога застосування РРО не нова. Є навіть докладні роз’яснення від податківців, як це працює.

Зокрема, в ІПК ДФС в м. Києві від 11.05.2018 № 2099/ІПК/26-15-14-09-13/ІПК зазначено, що «у разі здійснення розрахунків у безготівковій формі із використанням платіжних карток через платіжний термінал, ПТКС (які належать суб'єкту господарювання) банківський автомат застосування реєстратора розрахункових операцій згідно вимог ст. 3 Закону № 265 для платника єдиного податку третьої групи є обов'язковим. При цьому суб'єкт господарювання повинен роздрукувати та видати відповідний розрахунковий документ встановленої форми (чек з РРО), в якому має бути зазначено форму оплати - безготівковий розрахунок». 

В іншій консультації від 22.01.2019 р. №247/6/99-99-14-05-01-15/ІПК податківці зазначають: якщо ПТКС, через який покупці товарів самостійно оплачують готівкою придбання товарів, належить банку, то такі розрахунки будуть вважатися безготівковими і за умови проведення розрахунків виключно таким способом підприємству застосовувати РРО не потрібно. Ми про це писали тут.

 

Але і Гетманцев, і Верланов наполягають на тому, що РРО треба застосовувати у випадку перерахування коштів з одного банківського рахунку на інший. І очевидно, що йдеться про зміну у законодавстві.

 

І розрахунки за допомогою ПТКС, і прийняття до оплати платіжних карток, і навіть інтернет-розрахунки такими картками, на застосуванні під час яких РРО податківці наполягали протягом останніх кількох років – це вже пройдений етап.

А з нового тут може бути лише одне – безготівкові розрахунки, коли оплата відбувається з одного банківського рахунку на інший, без застосування платіжних карт! Д. Гетманцев, і С. Верланов наполягають на тому, що це норма закону. А мета – контроль за оборотами підприємців. 

Нагадаємо, зараз  згідно з п. 12 ст. 9 Закону реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо).

І на підставі цієї норми податківці весь час роз’яснювали: при здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку реєстратор розрахункових операцій не застосовується.

З 19 квітня 2020 року п. 12 ст. 9 Закону №265 перепишуть. З цієї дати РРО не потрібен буде,  якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (склади, місця зберігання товарів, оптова торгівля тощо). Тобто розширюється лише перелік місць отримання товарів, а сама норма щодо незастосування РРО у разі розрахунків через установи банків залишається незмінною.

Що ж до контролю за оборотами, то будь-яка документальна перевірка вимагатиме від підприємця надати виписки з банківського рахунку. На підставі, зокрема, таких виписок підприємець має заповнювати Книгу обліку, а на її підставі складається декларація платника єдиного податку. То до чого тут банківська таємниця і якого ж контролю ще не вистачає? Хіба що поточного, адже інформація з РРО має передаватися за допомогою засобів зв’язку до ДПС.

Але якщо так, то це означатиме для підприємців на ЄП, які отримують виключно безготівкову оплату (як правило, йдеться про тих, які обирають третю групу ЄП, щоб мати можливість надавати послуги юрособам будь-якої системи оподаткування) обов’язок мати РРО. І почати його застосовувати, як тільки зміни до Закону про РРО почнуть працювати!

Нагадаємо, що ці зміни встановлюють певний хронометраж повального застосування РРО підприємцями на єдиному податку. Ми про це писали тут.

Якщо ми говоримо саме про третю групу і послуги (тобто питання, про яке говорили Д. Гетманцев, і С. Верланов), то слід враховувати наступне.

Ліміт в 1 млн грн діятиме до 1 січня 2021 року. Тобто у загальному випадку, якщо ваш оборот менший, то РРО вам наступного року не потрібен.

Але є види послуг, які вимагають застосування РРО незалежно  від розміру річного доходу:

  • з 19 квітня 2020 року – платні послуги у сфері охорони здоров’я;
  • з 1 жовтня 2020 року – ще й надання послуг через мережу Інтернет, діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена п. 11 ст. 9 Закону про РРО; діяльність туристичних агентств, туристичних операторів; діяльність готелів і схожих засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД).

А ось з 1 січня 2021 року усі ФОП на єдиному податку (крім першої групи) повинні будуть застосовувати РРО.

Безготівкові розрахунки повинні були бути винятком з цього правила, але, як бачимо, контролери вважають інакше. 

Ганна Бикова, Ганна Русанова

***

Читайте також: Верланов передумав: перерахування коштів за товар чи послугу через банківські рахунки не потребує РРО 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»