• Посилання скопійовано

Як з 11 грудня 2019 року зберігати електронні Z-звіти: роз'яснення від ДПС

Податківці навели нові норми Положення №148 щодо правил зберігання електронних Z-звітів. Але так і не вказали, як саме їх зберігати

Як з 11 грудня 2019 року зберігати електронні Z-звіти: роз'яснення від ДПС

Податківці у підкатегорії 109.02 «ЗІР» наголосили, що відповідно до п. 9 ст. 3 Закону №265 суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані щоденно друкувати на реєстраторах розрахункових операцій (далі – РРО) (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

Разом з тим, абз. 7 п. 6 гл. 4 розд. II Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №547 із змінами та доповненнями (далі – Порядок) передбачено, що суб’єкт господарювання має забезпечити збереження щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі протягом строку, визначеного п. 44.3 ПКУ.

Установа/підприємство, відповідно до вимог Положення №148, зобов’язана(е) визначити та затвердити внутрішнім документом місце та спосіб зберігання відокремленими підрозділами щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) у електронній формі, формат їх зберігання, який має забезпечувати візуальний перегляд щоденних Z-звітів представниками центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову політику, а також відповідальну за зберігання цих чеків особу (абз. 2 п. 12 розд. ІІ Положення №148).

 

Від редакції: На жаль, у роз'ясненні від ДПС так і немає відповіді. У своїй аналітиці щодо змін Положення №148 ми наголошували, що формат такого зберігання (які у підприємства є варіанти) Постановою №131 не встановлено.

Раніше податківці наголошували, що сформовані фіскальні звітні чеки (Z-звіт) повинні зберігатися у фіскальній пам’яті РРО до закінчення терміну служби реєстратора за умови дотримання визначених виробником умов експлуатації.

Окремо вони додавали, що у разі заміни РРО, виходу його з ладу тощо вони рекомендують забезпечити зберігання фіскальних звітних чеків (Z-звітів) РРО у будь-який незаборонений чинним законодавством спосіб для підтвердження факту оприбуткування готівки. Який це має бути спосіб, податківці не пояснювали, проте наголошували: передача до ДПС щоденних фіскальних звітних чеків, що містяться на контрольній стрічці в пам’яті РРО, не вважається їх зберіганням. Про це  ми писали тут.

Тож, аби правильно скласти наказ про зберігання електронних Z-звітів, внесених змін до Положення №148 замало. Є очевидний формат зберігання (в фіскальній памяті РРО), щодо альтернативних – доведеться цю інформацію визнавати у ДПС шляхом отримання індивідуальної податкової консультації або чекати на роз’яснення від НБУ.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»