• Посилання скопійовано

Зміни до Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок та КОРО: аналіз проекту

Нещодавно Мінфін оприлюднив проекти змін до нормативних документів, які застосовуються при використанні РРО. Зараз поговоримо про зміни, які стосуються розрахункових книжок, КОРО та опломбування РРО

Зміни до Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок та КОРО: аналіз проекту

Про оприлюднення таких проектів ми писали тут. Але крім змін серйозних, спричинених введенням з 19.04.2019 р. програмних РРО, є і ті, які можна назвати косметичними. Тим не менш, про відсутність змін теж варто знати.

 

Зміни до Порядку реєстрації та ведення РК, КОРО

Оновленою редакцією Порядку узгоджено визначення термінів з Законом №265, Законом №481/95Постановою КМУ №199 та ПКУ, оновлено назву податкового органу на актуальну – Державну податкову службу (ДПС).

Також додано два нових визначення термінів:

  • господарська одиниця – стаціонарний або пересувний об’єкт, у тому числі транспортний засіб, де реалізуються товари чи надаються послуги та здійснюються розрахункові операції;

  • сума розрахунку – сума готівкових коштів, отримана від покупця за продані товари (послуги) або видана йому при поверненні товару (рекомпенсації послуги, прийнятті цінностей під заставу, виплаті виграшів у державній лотереї та в інших випадках), або сума безготівкових коштів у разі застосування платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.

Роз’яснено, яким чином відображати у книзі ОРО готівкові кошти, видані держателям платіжних карток (про таку можливість ми писали тут). Зокрема, така інформація повинна бути відображена у графі 10 КОРО.

Що ж стосується взаємодії податкового органу з платником податку, то передбачено такі зміни:

  • у разі подання реєстраційної заяви в електронній формі та наявності підстав для відмови податковий орган повідомляє про це у другій квитанції;
  • дані про книги ОРО, що зареєстровані суб’єктами господарювання та про книги РРО, реєстрацію яких було скасовано, публікуються ДПС щоденно (наразі щодекади);
  • електронна копія рішення ДПС щодо реєстрації буде розміщуватися в Електронному кабінеті.

Затверджені нові форми №1-КОРО, №2-КОРО та 3-КОРО нічим не відрізняються від попередніх, крім хіба що більш компактної форми викладення.

 

Зміни до Порядку опломбування РРО

Змінами передбачено лише узгодження термінів, які використовуються з іншими нормативними документами та актуальною назвою податкового органу.

Додатки також викладено у аналогічній до попередньої редакції форми. При цьому змінений порядок не містить Додатку 2 (Форма №2-ЦСО) в зв’язку з втратою його актуальності через Наказ Мінфіну №773 (про який ми писали тут).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»