• Посилання скопійовано

Інтернет-розрахунки з покупцем: чи потрібен РРО?

Податківці вкотре наполягають на застосуванні РРО у разі замовлення товарів і послуг та здійснення розрахунку за них із застосуванням платіжних карт за допомогою платіжних систем (інтернет-еквайринг) WAYFORPAY, LIQРАУ, РORTMONE, FONDY

Інтернет-розрахунки з покупцем: чи потрібен РРО?

Коментар до ІПК ДПС від 20.03.2020 р. №1176/ІПК/10-36-05-06-20

З 1 січня 2021 року РРО та/або програмні РРО мають застосовуватись особами, що здійснюють реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет, не залежно від обсягу їх доходу та системи оподаткування (про перенесення нових правил роботи з РРО через карантин ми писали тут).

До цієї дати такими особами РРО може не застосовуватись, якщо вони є підприємцями на спрощеній системі оподаткування (ІІ-IV групи) та їх обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень (крім тих, що здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, лікарських засобів і виробів медичного призначення).

При цьому податківці у ІПК від 20.03.2020 р. №1176/ІПК/10-36-05-06-20 зауважують, що продавець, оператор платіжної системи або інша особа, яка отримала оплату за товар, роботу, послугу відповідно до умов електронного договору, повинні надати покупцеві (замовнику, споживачу) електронний документ, квитанцію, товарний чи касовий чек, квиток, талон або інший документ, що підтверджує факт отримання коштів, із зазначенням дати здійснення розрахунку (п. 3 ст. 13 Закону №675).

Разом з цим згідно з роз'ясненням НБУ (лист від 28.11.2019 р. №57-0007/62082) квитанція, отримана при здійсненні розрахунку за допомогою ЕПЗ, не є розрахунковим документом у розумінні Закону №265 та не підтверджує факт продажу товару (отримання послуг), а лише підтверджує ініціювання переказу коштів з рахунку держателя ЕПЗ.

Відповідно до цього податківці роблять висновок:

  • при здійсненні виключно безготівкової форми оплати (шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку або шляхом внесення коштів через касу банку) замовниками виставлених рахунків за надані послуги РРО можна не застосовувати;

  • до 01.01.2021 р. ФОП (платник ЄП ІІ-ІV групи), який здійснює розрахунки із застосуванням платіжних карт за допомогою платіжних систем (інтернет-еквайринг) WAYFORPAY, LIQРАУ, РORTMONE, FONDY повинен застосовувати РРО в обов’язковому порядку лише після перевищення обсягу доходу 1 млн грн за календарний рік;

  • а от з 01.01.2021 р. при оплаті замовником, використовуючи мережу Інтернет, виставлених рахунків за надані послуги шляхом переказу коштів з платіжних систем LIQРАУ та інших аналогічних (тобто зі застосуванням ЕПЗ), застосування РРО є обов'язковим (не залежно від обсягу доходу платника податків).

Виняток щодо необхідності застосування РРО при оплаті через інтернет податківці робили тільки для послуг, що надаються через інтернет, оскільки в такому випадку відсутнє місце здійснення розрахунків (наприклад, отримання послуг або інформації, виконання або доставка яких здійснюється через мережу Інтернет). Така позиція була наведена у ІПК від 10.04.2018 р. №1532/0/99-99-14-05-01-14/ІПК.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»