• Посилання скопійовано

НБУ планує спростити ведення касових операцій для ФОП

НБУ має намір привести чинне Положення про ведення касових операцій у відповідність до змінених правил обліку доходів ФОПів. Зміни мають запрацювати з 2021 року, а зауваження та пропозиції приймаються до 5 жовтня

НБУ планує спростити ведення касових операцій для ФОП

Національний банк України планує спростити ведення касових операцій у національній валюті, що пов’язано зі змінами в українському законодавстві.

Для цього регулятор розробив та пропонує для громадського обговорення проєкт постанови Правління Національного банку України «Про внесення змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» (далі – проєкт постанови).

Це зумовлено тим, що Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців» полегшив облік доходів роботи фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку першої та другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість. Такі фізичні особи-підприємці вестимуть облік у довільній формі (паперовій або електронній), помісячно відображаючи отримані доходи.

Оскільки чинне Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні містить посилання на документи, які застосовують фізичні особи-підприємці для обліку готівки, Національний банк має намір привести його у відповідність до вимог цього закону.

Також проєкт постанови має урегулювати питання щодо вимог оформлення суб’єктами господарювання заготівлі металобрухту та операцій із металобрухтом за готівкові кошти відповідно до норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо детінізації ринку металургійної сировини та операцій з металобрухтом».

Аналіз регуляторного впливу цього проєкту постанови та порівняльна таблиця.

Зауваження та пропозиції до проєкту постанови приймаються до 5 жовтня поточного року на поштову або електронну адресу Національного банку України.

Поштова адреса: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Національний банк України, Департамент грошового обігу.

Електронна адреса: nbu@bank.gov.ua

***

Від редакції: Зокрема, зі всіх норм Положення буде виключено згадку про книгу обліку доходів. Більш детально про це розповімо в окремому коментарі до проекту постанови. Але у п. 11 Положення № 148 щодо правил оподаткування готівки ФОП з'явиться нове правило для фізосіб-"єдинників". А саме: оприбуткування та облік фізичними особами-підприємцями отриманих доходів здійнюється у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів у порядку, визначеному Податковим кодексом України.

***

Читайте також:

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»