• Посилання скопійовано

Кешбек у платника ЄП: відображення у чеку та складі доходу

Платник ЄП уклав з банком договір щодо участі у програмі лояльності згідно якої при оплаті послуг карткою клієнт банку має можливість отримати на свій рахунок бонуси у розмірі % від загальної вартості послуги. Яку суму продавець має зазначати у фіскальному чеку та включати до свого оподатковуваного доходу? Розглянемо роз’яснення податківців

Кешбек у платника ЄП: відображення у чеку та складі доходу

Коментар до ІПК від 10.07.2020 р. №2774/6/99-00-07-05-01-06/ІПК

Яку суму відображати у чеку?

ДПСУ у ІПК від 10.07.2020 р. №2774/6/99-00-07-05-01-06/ІПК нагадують, що згідно з п. 2 розділу II Положення №13 касовий чек повинен містити такі обов'язкові реквізити, зокрема:

  • якщо кількість придбаного товару (обсяг отриманої послуги) не дорівнює одиниці виміру, – кількість;
  • вартість придбаного товару (отриманої послуги);
  • вартість одиниці виміру товару (послуги);
  • позначення форми оплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит тощо) та суму коштів за цією формою оплати;
  • загальну вартість придбаних товарів (отриманих послуг) у межах чека, перед якою друкується слово «СУМА» або «УСЬОГО».

При цьому, сума розрахунку – сума готівкових коштів, яка отримана від покупця за продані товари (послуги) або видана йому при поверненні товару (рекомпенсації послуги, прийнятті цінностей під заставу та в інших випадках), або сума безготівкових коштів у разі застосування електронних платіжних засобів.

Таким чином з роз’яснення податківців можна зробити висновок, що у чеку повинна бути відображена загальна сума коштів, яка отримується від покупця – тобто без зменшення її на подальший кешбек, який буде повернуто покупцю банком.

 

А чи потрібно зазначати інформацію про суму кешбеку?

Така інформація не є обов’язковим реквізитом розрахункового документу. Однак, як передбачено п. 5 розділу I Положення №13 розрахункові документи, що друкуються РРО на паперовому носії, можуть містити додаткові дані про проміжний підрахунок загальної суми за чеком, суму здачі та інші дані, зокрема інформацію, яка визначена технічними вимогами до спеціалізованих реєстраторів розрахункових операцій.

Отже, за бажанням продавець може вказувати у касовому чеку РРО інформацію щодо бонусів, отриманих держателем банківської картки за програмою (для цього йому необхідно звернутися до відповідного центру сервісного обслуговування РРО, з яким укладено договір).

 

Яка сума потрапить до доходу «єдинника»?

Слід нагадати, що спрощена система оподаткування передбачає певну особливість щодо визначення доходу, зокрема п. 292.1 ПКУ визначено, що доходом платника ЄП є:

  • для ФОП – дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності;
  • для юридичної особи – будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 ПКУ.

При цьому, датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі (п. 292.6 ПКУ).

Відповідно до цієї особливості податківці у коментованій ІПК зазначають, що доходом платника ЄП вважається загальна сума коштів, що надійшла на розрахунковий рахунок за відповідний звітний період, крім коштів, визначених п. 292.11 ПКУ.

Тобто дохід платника ЄП в даному випадку на суму кешбеку, що буде повернута покупцю не зменшується. До доходу потрапить повна сума яку заплатив покупець за товар.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»