• Посилання скопійовано

Офіс системних рішень за тотальну фіскалізацію, але за певних умов

Офіс системних рішень вважає, що без реформи правоохоронної системи, податкових органів, тотальна фіскалізація призведе лише до того, що бізнес будуть кошмарити з ще більшою силою

Офіс системних рішень за тотальну фіскалізацію, але за певних умов

Обов'язкова наявність касових апаратів і видача фіскальних чеків з 1 січня турбує багатьох підприємців України. Однак, касові апарати потрібні не для всіх.

Про це заявив інвестор і громадський діяч Маргулан Сейсембаєв, який відповідає за міжнародну діяльність Офісу простих рішень і результатів. Зазначає РБК-Україна.

"З одного боку, контроль роздрібного товарообігу, скорочення контрабанди та детінізація економіки це дуже важливі питання для розвитку будь-якої країни. Більшість цивілізованих країн вже давно зобов'язали всіх підприємців встановити касовий апарат і майже у всіх цей процес був хворобливим. З іншого боку прозорість роздрібного бізнесу перед податковими органами завжди повинна супроводжуватися реформами в самих перевіряючих органах", - зазначає бізнесмен.

На його думку, без реформи правоохоронної системи, податкових органів і при такому рівні корупції, тотальна фіскалізація призведе лише до того, що бізнес буде кошмарити з ще більшою силою.

"Так чи варто зараз під час пандемії і спаду економіки вводити тотальну фіскалізацію!? Очевидно, що зараз не час для цього. Малому бізнесу зараз дуже нелегко і все що їм треба від держави, це щоб їх просто не чіпали. Тому будь-яка додаткова регуляція викликає у підприємців лише гнів і роздратування", - додає він.

У зв'язку з цим, на думку Сейсембаєва, найкращим компромісним варіантом буде зобов'язати всіх продавців ризикових товарів, оптовиків, а також торговців з великих магазинів (не кіосків) видавати фіскальний чек з наявністю документів на товар, а для інших підприємців обов'язкова наявність касового апарату відкласти на один-два, а може навіть і на три роки.

"Щоб держава стимулювала бізнес виходити з тіні, держава як найбільший покупець товарів і послуг на ринку, повинно дати правильний сигнал ринку і припинити оптові закупівлі держ. компаніями товарів без ПДВ та документів про походження. Мало хто з порядних бізнесменів хоче працювати з державою через не прозорі, "криві" тендерні процедури та тотальну корупцію у сфері закупівель з подальшими перевірками з боку перевіряючих і правоохоронних органів", - вважає Сейсембаєв.

Він також додав, що для того аби правильні і потрібні країні законопроекти й реформи впроваджувалися з великою швидкістю і ефективністю вони зараз розробляємо спеціальну е-платформу.

"Сьогодні, від написання до прийняття законопроекту проходить в середньому довгих 352 дні. При такій швидкості законопроектних робіт хіба Україна зможе швидко реформуватися? Звичайно немає. Тому одна з наших цілей, крім пропозицій самих реформ і законів є швидкість проходження законів через держ. органи з прозорим і доступним для всіх механізмом контролю темпу реформ і відповідальних за затримку так необхідних законів. Ми впевнені, що "дорога ложка до обіду". Українці хочуть жити добре "тут і зараз", а не в далекому майбутньому, і докладемо всіх зусиль для прискорення цих процесів", - резюмував Сейсембаєв.

Зазначимо, прийняті Верховною радою 20 вересня 2019 року закони внесли корінні зміни в систему адміністрування податків і використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО).

Тоді ж податкова надала роз'яснення щодо відмінності програмних РРО від звичайних касових апаратів.

28 вересня податковий комітет прийняв позитивне рішення по законопроєкту 2645-д і відправив його в зал голосування в першому читанні. У 2645-д передбачені суттєві послаблення в обов'язковому використанні РРО з критерієм від перевищення торгової площі 40 кв.м. в містах і від 60 кв. м. в селах.

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»