• Посилання скопійовано

Відтермінування застосування РРО для ФОП-«єдинників»: з'явився текст законопроєкту!

У ВРУ зареєстровано законопроєкт №4313 про перенесення термінів набрання чинності норм щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг до 01.01.2022 року

Відтермінування застосування РРО для ФОП-«єдинників»: з'явився текст законопроєкту!

Сьогодні ми повідомляли, що голови фракцій і груп дійшли згоди про відтермінування обов‘язкового запровадження РРО для ФОП до 01.01.2022 року. 

І ось з'явився сам текст законопроєкта. У ВРУ він зареєстрований за №4313 "Про внесення змін до розділу ХХ "Прикінцеві та перехідні положення" Податкового кодексу України та інших законодавчих актів про перенесення термінів набрання чинності норм щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг". Авторами його є Д. Разумков та ще з десяток нардепів.

Законопроєктом пропонується перенести до 01.01.2022 року:

  • вимоги щодо обов’язкового застосування РРО  окремими фізособами-"єдинниками" ІІ-ІV груп, які мають застосовувати РРО з 01.01.2021 року;
  • вимоги щодо обов’язкового застосування РРО всіма фізособами-"єдинниками" ІІ-ІV груп , які мають застосовувати РРО з 01.04.2021 року; 
  • запроводження спеціального порядку розгляду скарг покупців та компенсації частини штрафних санкцій «кешбек»;
  • нові розміри штрафів за незастосування РРО при розрахунках.

Згідно з оновленим п. 61 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, до 1 січня 2022 року РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичними особами - підприємцями) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень, крім тих, які здійснюють:

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення.

У разі перевищення платником єдиного податку другої - четвертої груп (ФОП) в календарному році обсягу доходу 1000000 гривень, застосування РРО та/або ПРРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

Застосування РРО та/або ПРРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

Тимчасово, до 1 січня 2022 року, санкції, визначені пунктом 1 статті 17 Закону про РРО, застосовуватимуть в таких розмірах:

  • 10% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше;
  • 50% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.

Тобто до 2022 року для всіх суб'єктів господарювання - порушників будуть діяти штрафи у розмірі 10% вартості проданих з порушеннями товарів та 50% (за повторне порушення). А з 2022 року - у розмірір 100%  та  150%  відповідно.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня наступного за днем його опублікування.

Закон про відтермінування обов'язковості РРО для ФОП-«єдинників» відправлено на доопрацювання.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»