• Посилання скопійовано

Платежі в системі LiqPay є безготівковими: відповідь від НБУ

Національний банк роз’яснив, чи можна вважати безготівковими розрахунки за товари/послуги, здійснені за допомогою платіжних карток в мережі Інтернет через LiqPay. Проте, чи слід такі операції проводити через РРО, не зазначив

Платежі в системі LiqPay є безготівковими: відповідь від НБУ

Розрахунки через LiqPay – це безготівкові розрахунки

Відповідь НБУ на те, чи є розрахунки через LiqPay безготівковими, не стала для нас сюрпризом. Оскільки, безумовно, це – безготівкові розрахунки. 

Нацбанк послався на Інструкцію про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, яка визначає поняття безготівкових розрахунків.

Відповідно до п. 1.4 Інструкції безготівкові розрахунки – це перерахування певної суми коштів з рахунків  платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді.

Від себе додамо, що готівкові розрахунки відбуваються лише, якщо для розрахунку застосовується готівка – грошові знаки національної валюти України – банкноти і монети, у тому числі розмінні, обігові, пам’ятні монети, які є платіжними засобами (див. п. 3 Положення №148 та ст. 3 Закону №2346). При розрахунках через LiqPay готівка не застосовується.

Платіжна картка, з якої здійснюється платіж в системі LiqPay – це лише інструмент доступу до рахунку, з якого ініціюється безготівковий переказ коштів. Механізм такого переказу ми розглядали тут на рисунку 4, а також у аналітиці.

Виходячи з цього, Нацбанк доходить очевидного висновку, що розрахунки за допомогою LiqPay – це безготівкові розрахунки. Але (і це досі дивує суб’єктів господарювання) деякі безготівкові операції потребують застосування РРО. Адже вони, виходячи зі Закону про РРО, належать до розрахункових операцій.

Тобто те, що розрахунки через LiqPay безготівкові, від застосування РРО, на жаль, не рятує.

 

Розрахунки через LiqPay – це безготівкова розрахункова операція

Поняття розрахункової операції (далі – РО) визначене у ст. 2 Закону про РРО. Це «приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця».

Слід зазначити, що при розрахунках через LiqPay відбувається оформлення розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця. Оформлення такого документа банком-еквайром показане під номером 2 на рисунку 4 в цьому матеріалі, а сама оплата банком покупця (банком-емітентом) – під номером 3.

У цьому випадку LiqPay через платіжний віджет запитує у держателя картки її реквізити – номер, строк дії та CVV-код. Далі за цими реквізитами створюється розрахунковий  документ, за яким банк покупця (банк-емітент) виконує безготівковий платіж з рахунку картки на рахунок торговця – отримувача платежу.

Проте платежі через сервіс LiqPay – це безготівкові платежі, які є розрахунковими операціями та відповідно повинні реєструватися через РРО. Отже, крім розрахункового документа від банку, покупець має отримати розрахунковий документ (касовий чек) від продавця!

 

Висновки: як важливо правильно поставити запитання

Як бачимо з коментованого листа, підприємці запитували з надією на те, що якщо розрахунки через LiqPay визнаються безготівковими, то вони не повинні реєструватися через РРО. Але ні у запитах, ні у відповіді Нацбанку жодним чином РРО не згадується.

Нацбанк запитали: чи є LiqPay безготівковим розрахунком – він відповів: так, є.

Щоб отримати відповідь на питання, чи потрібно надходження коштів через LiqPay реєструвати через РРО, потрібно було поставити інше питання, наприклад: чи виникає розрахункова операція при отриманні оплат від покупців через LiqPay? Якщо так, то в який момент?  

Сподіваємося, що автори запитання врахують цей момент, і нададуть новий запит до НБУ. А ми обов’язково прокоментуємо надану регулятором відповідь. Хоча і в цьому, на жаль, наші прогнози невтішні – скоріш за все, НБУ підтримає податківців і вимагатиме проводити такі операції через РРО. Аргументи чому, ми навели вище.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»