• Посилання скопійовано

Раді пропонують повернути книги обліку та змінити ліміти доходів «єдинників» для застосування РРО

Зареєстровано новий законопроєкт зі змінами до ПКУ щодо сприяння господарській діяльності ФОП без застосування РРО/ПРРО та збереження права на використання Книги обліку доходів

Раді пропонують повернути книги обліку та змінити ліміти доходів «єдинників» для застосування РРО

11 грудня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону №4490 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння господарській діяльності фізичної особи-підприємця без застосування реєстратора розрахункових операцій (програмного реєстратора розрахункових операцій) та збереження права на використання Книги обліку доходів".

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Що пропонується?

1. Актуалізувати розміри граничного доходу ФОП, перевищення якого зобов’язує до застосування касового апарату незалежно від сфери діяльності:

  • I група – 750 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2020 році - 1 576 500 грн, у 2021 році за проектом Дербюджету - 1 702 500 грн);
  • II група – 3000 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2020 році - 6 306 000 грн, у 2021 році за проектом Дербюджету - 6 810 000 грн);
  • III група – 7000 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2020 році -  14 714 000 грн, у 2021 році за проектом Дербюджету - 15 890 000 грн).

Також у Перехідних положеннях ПКУ уточнюється, що РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичними особами - підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує обсягу доходу визначеного в статті 291 ПКУ незалежно від обраного виду діяльності.

У разі перевищення платником єдиного податку другої - четвертої груп (фізичною особою - підприємцем) в календарному році вищезазначено обсягу доходу застосування РРО та/або ПРРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування РРО та/або ПРРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

 

 2. Зберегти надалі право використання Книги обліку доходів фізичними особами - підприємцями

У новій редакції пропонують викласти п. 296.1 ПКУ. За ним, платники ЄП першої і другої груп та платники ЄП третьої групи (фізичні особи - підприємці), які не є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів або здійснюють облік доходів в документі довільної форми складеному в паперовому та/або електронному вигляді.

У разі реєстрації Книги обліку доходів у встановленому порядку ФОП - "єдинниками" першої і другої груп та платники ЄП третьої групи, які не є платниками ПДВ, та ведення її шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів, відповідно до норм цієї статті, записи в Книзі обліку доходів є первинним (оперативний) обліком результатів роботи і достатньою підставою для формування показників податкової звітності.

Форма Книги обліку доходів, порядок її ведення затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. Книга обліку доходів може вестися в паперовому та/або електронному вигляді.

У разі вибору ведення Книги обліку доходів у паперовому вигляді – книга обліку доходів реєструється в контролюючому органі за місцем обліку такого платника податків. 

 

Юридичні особи - платники єдиного податку третьої групи використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень п. 44.2, 44.3 ПКУ.

 

3. Запропоновано не застосовувати РРО та/або ПРРО, розрахункові книжки при здійсненні оплати за допомогою платіжної системи, включеної до Реєстру платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»