• Посилання скопійовано

Що таке «наступне порушення» при застосуванні РРО-штрафів?

Зараз, у разі встановлення під час перевірки факту непроведення (проведення на неповну суму) розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО, застосовуються штрафи в розмірі 10% вартості проданих товарів з порушеннями – за порушення, вчинене вперше; 50% – за кожне наступне вчинене порушення. А яке порушення вважатиметься наступним?

Що таке «наступне порушення» при застосуванні РРО-штрафів?

Яким чином буде визначатись кількість порушень у сфері використання РРО, ПРРО, а саме: за кількістю фактично проведених перевірок або за кількістю фактично встановлених порушень під час однієї перевірки?

У «ЗІР» (категорія консультації 109.20) зазначено наступне. 

Згідно з п. 1 ст. 17 Закону України від 06.07.1995 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон №265) до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги) з порушенням вимог Закону №265, з врахуванням п. 11 розд. II «Прикінцеві положення» Закону №265, тимчасово до 01 січня 2022 року року за рішенням відповідних контролюючих органів застосовуються фінансові санкції в таких розмірах:

у разі встановлення в ході перевірки факту: проведення розрахункових операцій з використанням реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО), програмних РРО (далі – ПРРО) або розрахункових книжок (далі – РК) на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг); непроведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО з фіскальним режимом роботи; невидача (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання РК на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання:

  • за порушення, вчинене вперше – 10 відс. вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг);
  • за кожне наступне вчинене порушення – 50 відс. вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг).

Зазначена норма Закону №265 встановлює види порушень, які можуть повторюватись тривалий період роботи суб’єкта господарювання, тобто можуть бути однотипними.

Оскільки продаж товару без застосування РРО та/або ПРРО не є триваючим порушенням і невидача касового чеку під час кожного продажу товару визнається окремим порушенням, то наступне незастосування РРО та/або ПРРО при продажу товарів (наданні послуг) є окремим порушенням, тобто наступне незастосування РРО та/або ПРРО чи невидача чеку при продажу товару буде вважатись повторним порушенням.

Таким чином, у разі виявлення під час перевірки (очевидно, що мається на увазі одна перевірка!) суб’єкта господарювання підтверджених належним чином фактів неодноразових порушень вимог щодо застосування РРО та/або ПРРО до суб’єкта господарювання застосовуються фінансові санкції:

  • за порушення, вчинене вперше – 10 відс. вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг);
  • за кожне наступне вчинене порушення – 50 відс. вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг).

***

Читайте також: Не застосовуєте РРО при розрахунках: які штрафи у 2021 році?

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»