• Посилання скопійовано

Розрахунки готівкою за авто: що з обмеженнями в розрахунках?

Юрособа на загальній системі оподаткування продає автомобіль фізособі за суму 125 тис. грн. Чи може юрособа прийняти до каси від фізособи кошти (по 50 тис. грн на день)? Чи обов'язково при цьому застосовувати РРО?

Розрахунки готівкою за авто: що з обмеженнями в розрахунках?

Якщо проданий автомобіль перебував у складі ОЗ підприємства

У преамбулі до Закону про РРО зазначено, що цей закон визначає порядок застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Сферу торгівлі можна визначити як господарську діяльність з продажу товарів тощо. Тобто це один із видів господарської діяльності, код КВЕД якої вносять до реєстраційних даних суб'єкта господарювання.

А якщо суб'єкт господарювання продає основні засоби, які були в експлуатації, то це не сфера торгівлі, а в термінах, які колись існували (на сьогодні ні), – позареалізаційні доходи. Для продажу таких основних засобів мати окремий код КВЕД не потрібно.

Тобто це доходи, отримані поза межами видів господарської діяльності, які є метою діяльності відповідного підприємства.

Таким чином, продаючи за готівку автомобіль, який був у складі основних засобів, суб'єкт господарювання не повинен застосовувати РРО.

Поряд із цим, позаяк розрахунки проводяться готівкою, він має дотримуватися норм Положення №148 – проводити такі розрахунки у своїй касі з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником, підпис яких може бути засвідчений відбитком печатки цього підприємства (використання печатки не є обов'язковим), або у безготівковій формі через банківські установи.

Аналогічно консультує податкова, відповідаючи на запитання в ЗIР, підкатегорія 109.02: «Чи потрібно при продажу ОЗ, які згідно бухгалтерського обліку обліковувались на рахунку «Основні засоби», застосовувати РРО?».

Крім того, відповідно до п. 6 Положення №148, підприємство має право проводити розрахунки готівкою з фізособою у розмірі до 50 тис. грн протягом одного дня.

 

Якщо проданий автомобіль не перебував у складі ОЗ підприємства

Податкова може розглядати такий варіант як здійснення торговельної діяльності. А отже, розрахунки мають проводитися із застосуванням РРО. На наш погляд, потрібно аналізувати особливості кожної конкретної ситуації.

Наприклад, якщо такий автомобіль придбавався з метою подальшого продажу і в обліку був оприбуткований як товар, то, швидше за все, податківці наполягатимуть, що йдеться про торгівлю таким автомобілем і що в такому випадку цей продаж за готівку треба проводити із допомогою РРО.

А якщо автомобіль не був введений в експлуатацію, але перебував у капітальних інвестиціях (на рахунку 15)? Адже оприбуткувати таку покупку можна було по-різному! У такому випадку, на наш погляд, РРО не потрібен.

Але в будь-якому разі це потенційно конфліктна ситуація. Тому для уникнення непорозумінь із податковою може бути доречним, аби покупець-фізособа вносив кошти до каси банку, для зарахування на рахунок підприємства, а не до каси підприємства.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»