• Посилання скопійовано

Нефіскалізовані РРО: що це таке і чим загрожує їх використання продавцем?

Мати в наявності РРО – це лише половина справи. Щоби використання РРО було законним, його треба фіскалізувати і (якщо це апаратний РРО) опломбувати. Якщо ж ви торгуєте ліцензійним товаром (наприклад, алкогольними напоями або тютюновими виробами), такий РРО повинен бути зазначений у ліцензії

Нефіскалізовані РРО: що це таке і чим загрожує їх використання продавцем?

Працівниками податкового аудиту ГУ ДПС у Запорізькій області проведено фактичні перевірки двох господарських об’єктів, що належать одному з товариств м. Мелітополя.

У ході проведення перевірок встановлено, що на касах цього підприємства розрахункові операції проводились через три РРО з неіснуючими фіскальними номерами, РРО не зареєстровані, не опломбовані у встановленому порядку та не переведені у фіскальний режим роботи.

При цьому через зазначені касові пристрої підприємство здійснювало продаж продуктів харчування та підакцизних товарів, зокрема, алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Відповідно до підсумкових звітів нефіскалізованих касових пристроїв перевірених магазинів загальна сума реалізації товарів склала понад 54 млн гривень.

Такі дії є порушенням пункту 1 та 2 ст. 3 Закону України №265/95 – ВР від 06.07.1995 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», зокрема, в частині проведення розрахункових операцій без застосування зареєстрованих РРО.

Крім того, інформація про зазначені касові пристрої відсутня в ліцензіях на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, що є порушенням ст. 15 Закону України від 19.12.1995 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».

Також перевіркою встановлено порушення трудового законодавства. Керівництво товариства не мало трудових договорів та інших документів про трудові відносини з чотирма продавцями, які працювали в магазинах.

Отже, підприємством занижено обсяг оподаткованих доходів з метою ухилення від сплати податку на додану вартість, податку на прибуток підприємств, акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів. Також не сплачувався єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та військовий збір.

За результатами перевірок сума застосованих штрафних (фінансових) санкцій складає понад 25 млн гривень.

 

Від редакції: З повідомлення податківців важко визначити, з чого саме склалася сума в 25 млн. грн. (адже  трудові штрафи теж не маленькі).

Тому нагадаємо, що говорить ст. 17 Закону про РРО.

Саме по собі непроведення розрахункових операцій через РРО та/або програмні РРО з фіскальним режимом роботи загрожує зараз штрафом у розмірі:

  • 10% вартості проданих з порушеннями – за порушення, вчинене вперше;
  • 50% – за кожне наступне вчинене порушення.

Зверніть увагу! З 1 січня 2022 року розмір відповідальності за це порушення збільшиться:

  • 100 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;
  • 150 відсотків вартості проданих з порушеннями, – за кожне наступне вчинене порушення.

Нагадаємо, що фіскальний режим роботи – це:

  • режим роботи опломбованого належним чином РРО який забезпечує безумовне виконання ним фіскальних функцій;
  • режим роботи програмного РРО, зареєстрованого у реєстрі таких реєстраторів, що забезпечує реєстрацію розрахункових документів на фіскальному сервері контролюючого органу відповідно до цього Закону.

Також штраф становить триста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто 5100 грн.) – у разі проведення розрахункових операцій через РРО та/або програмних РРО без використання режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості. 

Аналогічний за розміром штраф очікує порушника у разі застосування при здійсненні розрахункових операцій РРО, в конструкцію чи програмне забезпечення якого внесені зміни, не передбачені конструкторсько-технологічною та програмною документацією виробника. 

Про усі штрафи, передбачені ст. 17 Закону про РРО у 2021 році, ми писали тут.

Джерело: ДПС у Запорізькій області

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»