• Посилання скопійовано

Уклали е-договір доставки товару через перевізника або організацію зв’язку: що з РРО?

Момент виконання продавцем обов’язку передати покупцеві товар, у разі укладання е-договору з умовами доставки товару покупцеві через перевізника, співпадає з моментом здачі товару. Тому місцем проведення розрахунків є або місце отримання продавцем коштів за товар чи послугу, або місце передачі продавцем товару перевізникові

Уклали е-договір доставки товару через перевізника або організацію зв’язку: що з РРО?

ДПС у м. Києві інформує, що місцем проведення розрахунків у разі укладання електронного договору із умовами, доставки товару покупцеві через перевізника або організацію зв’язку виступає або місце отримання продавцем коштів за товар чи послугу (опрацювання виписок про рух коштів на рахунок), або місце передачі продавцем товару перевізникові чи організації зв’язку.

Правовідносини у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг регулюються, зокрема, Законом України від 06.07.1995 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон №265).

Відповідно до визначень, наведених у ст. 2 Закону №265, місце проведення розрахунків – місце, де здійснюються розрахунки із покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.

Водночас, відповідно до ст. 664 ЦКУ обов'язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент:

  1. вручення товару покупцеві, якщо договором встановлений обов'язок продавця доставити товар;
  2. надання товару в розпорядження покупця, якщо товар має бути переданий покупцеві за місцезнаходженням товару.

Якщо з договору купівлі – продажу не випливає обов'язок продавця доставити товар або передати товар у його місцезнаходженні, обов'язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент здачі товару перевізникові або організації зв'язку для доставки покупцеві.

Оскільки в розумінні Закону №265 та ст. 664 ЦКУ момент виконання продавцем обов’язку передати покупцеві товар у разі укладання електронного договору із умовами, доставки товару покупцеві через перевізника або організацію зв’язку співпадає з моментом здачі товару такому перевізникові чи організації зв’язку, то у такому випадку місцем проведення розрахунків виступає або місце отримання продавцем коштів за товар чи послугу (опрацювання виписок про рух коштів на рахунок), або місце передачі продавцем товару перевізникові чи організації зв’язку.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у м. Києві

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»