• Посилання скопійовано

Розрахунки за допомогою корпоративної картки: чи потрібні касові документи?

Податківці проконсультували, щодо необхідності оформлення прибутковими та видатковими ордерами операцій з проведення розрахунків за допомогою корпоративного електронного платіжного засобу, з подальшим внесенням до касової книги (оприбутковуванням в касі) та відображенням в оборотно-сальдовій відомості рахунку 30?

Розрахунки за допомогою корпоративної картки: чи потрібні касові документи?

Коментар до ІПК ДПС від 03.08.2021 р. №2933/ІПК/99-00-07-05-01-06

Нагадаємо, що з липня цього року НБУ розширив можливості застосування бізнесом корпоративних платіжних карток (електронних платіжних засобів). Зокрема, було визначено, що переказ ініційований з використанням платіжної картки (електронного платіжного засобу) є безготівковим розрахунком. (детальніше про це ми писали тут).

Наразі, податківці у ІПК від 03.08.2021 р. № 2933/ІПК/99-00-07-05-01-06 нагадали, що довірені особи, які отримали готівку з поточного рахунку суб’єкта господарювання із застосуванням корпоративного ЕПЗ або особистого ЕПЗ, використовують її за призначенням без оприбуткування в касі (п. 20 розділу ІІ Положення №148).

В той же час, такі особи мають подати звіт про використання готівки разом із підтвердними документами, а також документи про одержання готівки з поточного рахунку (чек банкомата, копія видаткового ордера, довідки за встановленими формами, сліп, квитанція торговельного термінала) разом з невитраченим залишком готівки.

А як немає каси, то відсутні і підстави для виникнення необхідності оформлювати касові документи. Єдине «але» може виникнути у тому випадку, якщо працівник забажає зняту за допомогою корпоративної картки суму готівки повернути в касу підприємства (а не на рахунок) – в такому випадку таке оприбуткування вже слід буде оформити прибутковим касовим ордером.

Крім того, якщо працівник розраховується корпоративною карткою безпосередньо в магазині, готелі або при придбанні квитків, то готівкових операцій у нього не виникає – це все безготівкова форма розрахунків.

Отже, операції підзвітної особи, яка використовує корпоративну картку без одержання за її допомогою готівкових коштів (наприклад розрахунок через POS-термінал), не супроводжуються прийманням або видачою готівки в/з каси підприємства, а тому не підлягають оформленню прибутковими та видатковими касовими ордерами, та не повинні відображатись в касовій книзі.

Разом з цим, за умови, що готівкові операції підзвітною особою не проводяться, операції проведенні у безготівковій формі з використанням корпоративного ЕПЗ, не потребують відображення в оборотно-сальдових відомостях по рахунку 30 (субрахунку 301). Рух коштів при використанні корпоративних карток оформлюється із застосуванням рахунку 31 «Рахунки в банках», зокрема субрахунків 311 «Поточні рахунки в національній валюті» або 312 «Поточні рахунки в іноземній валюті».

На завершення нагадаємо, що корпоративні електронні платіжні засоби заборонено використовувати для виплати заробітної плати та виплат соціального характеру. А детальніше про правила користування корпоративними електронними платіжними засобами та облік операцій з ними читайте у нашому аналітичному матеріалі «Корпоративна картка на підприємстві і у ФОП: правила користування».

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»