• Посилання скопійовано

Чи можна замінити електронний чек РРО ідентифікатором для його завантаження?

Податківці розповіли, чи вважається наданням покупцю розрахункового документа надсилання йому спеціального ідентифікатора, за яким він зможе самостійно завантажити розрахунковий документ

Чи можна замінити електронний чек РРО ідентифікатором для його завантаження?

Коментар до ІПК ДПС від 31.08.2021 р. №3164/ІПК/99-00-07-05-01-06

Податківці у коментованій ІПК нагадали про обов’язок у разі застосування РРО надавати покупцеві розрахунковий документ встановленої форми (тобто фіскальний чек) на повну суму проведеної операції.

Чек РРО може бути створений у паперовій та/або електронній формі.

Нагадаємо, що електронний розрахунковий документ (фіскальний чек) – це:

  • документ, створений РРО, який переведено у фіскальний режим роботи, у момент проведення розрахункової операції, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов'язкові реквізити розрахункового документа за встановленою формою;
  • документ, створений ПРРО у момент проведення розрахункової операції та зареєстрований фіскальним сервером контролюючого органу з присвоєнням йому фіскального номера фіскальним сервером контролюючого органу або присвоєнням йому фіскального номера з діапазону номерів, сформованих фіскальним сервером, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов'язкові реквізити розрахункового документа за встановленою формою.

 

Електронний чек створено. Як його можна нада ти покупцю?

Закон про РРО згадує про декілька шляхів:

  • якщо йдеться про електронні чеки, то вони можуть надсилатися на надані покупцем абонентський номер (телефону) або адресу електронної пошти;
  • ще одним з можливих шляхів надання електронного розрахункового документа є відтворювання QR-коду, який дозволяє покупцю здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься.

Але податківці наголошують: продавець не повинен надавати покупцеві замість розрахункового документа спеціальний ідентифікатор, для можливості завантаження такого документа через інтернет-сайт. На їхню думку, це буде прямим порушенням вимоги щодо надання саме розрахункового документа встановленої форми та змісту.

Тобто, щоб уникнути спорів із податківцями, надавати покупцю слід саме документ затвердженої форми, а не спосіб надання доступу до розрахункового документа.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»