• Посилання скопійовано

Нюанси заповнення фіскального чека на переказ готівки

З консультації ДПС дізнаємося про особливості заповнення деяких реквізитів фіскального чека, який має видавати небанківська фінустанова під час приймання готівкових коштів для подальшого їх переказу, зокрема, через міжнародну платіжну систему

Нюанси заповнення фіскального чека на переказ готівки

Коментар до ІПК ДПС від 31.08.2021 р. №3195/ІПК/99-00-07-05-01-06

Перш за все податківці у коментованій ІПК нагадали, що з 01.07.2021 р. внесено зміни та доповнення до Положення №13, зокрема, внаслідок доповнення реквізитів фіскального чека змінилася нумерація рядків. Детальніше про це ми писали тут.

А наразі розглянемо порядок заповнення певних реквізитів фіскального чека в описаній ситуації.

 

Ідентифікатор еквайра (рядок 11)

У цьому реквізиті фіскального чека (рядок 11) зазначається юридична особа, яка здійснює еквайринг (ідентифікатор еквайра та торгівця або інші реквізити, що дають змогу їх ідентифікувати).

Нагадаємо, що еквайринг – це послуга технологічного, інформаційного обслуговування розрахунків за операціями, що здійснюються з використанням електронних платіжних засобів у платіжній системі.

Отже, назви банка-еквайра буде достатньо для зазначення у цьому реквізиті.

 

Ідентифікатор платіжного пристрою (рядок 12)

Платіжний пристрій – це технічний пристрій (банківський автомат, платіжний термінал, програмно-технічний комплекс самообслуговування тощо), який дає змогу користувачеві здійснити операції з ініціювання переказу коштів, а також виконати інші операції згідно з функціональними можливостями цього пристрою.

Тобто у разі використання суб’єктом господарювання при проведенні розрахункової операції платіжного термінала у рядку 12 фіскального чека можна зазначати ID платіжного термінала.

 

Реквізити електронного платіжного засобу (рядок 15)

У коментованій ІПК податківці зазначили, що цей реквізит (та в цілому рядки 11-18) заповнюються лише у разі застосування при проведенні розрахунків з використанням електронного платіжного засобу (платіжної картки) платіжного термінала, з’єднаного або поєднаного з РРО.

У випадку проведення розрахункової операції, яка здійснюється не з використанням електронного платіжного засобу (платіжної картки) рядки 11-18 фіскального чека відповідно не заповнюються.

Нагадаємо, що електронний платіжний засіб – це платіжний інструмент, який надає його держателю можливість за допомогою платіжного пристрою отримати інформацію про належні держателю кошти та ініціювати їх переказ.

У цьому реквізиті мають зазначатися реквізити електронного платіжного засобу (платіжної картки), допустимі правилами безпеки платіжної системи, перед якими друкуються великі літери «ЕПЗ».

 

Платіжна система (рядок 16)

Фіскальний чек має містити обов’язковий реквізит – напис «ПЛАТІЖНА СИСТЕМА» (найменування платіжної системи, платіжний інструмент якої використовується, код авторизації або інший код, що ідентифікує операцію в платіжній системі та/або код транзакції в платіжній системі, значення коду).

Нагадаємо, що платіжний інструмент – це засіб певної форми на паперовому, електронному чи іншому носії інформації, який використовується для ініціювання переказів. До платіжних інструментів належать документи на переказ та електронні платіжні засоби.

Отже, при проведенні переказів у рядку 16 фіскального чека зазначається найменування платіжної системи, платіжний інструмент (електронний платіжний засіб) якої використовується.

Також у цьому рядку необхідно вказувати  код авторизації або інший код, що ідентифікує операцію в платіжній системі та/або код транзакції в платіжній системі, значення коду.

 

Чи обов’язково дотримуватися встановленого порядку рядків?

Податківці зауважили, що згідно з п. 4 Наказу №13 у наведених у додатках до Положення формах розрахункових документів взаєморозміщення написів та даних на полі документа є рекомендованим.

Виходить, що у фіскальному чеку можна не дотримуватися порядку рядків, який наведено у додатку 1 до Положення №13, за умови дотримання вимог до зазначення усіх обов’язкових реквізитів.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»