• Посилання скопійовано

Увага! Мінфін оновив всі реєстраційні документи для роботи з РРО, ПРРО, РК та КОРО

З 1 січня набрав чинності Наказ Мінфіну від 13.12.2021 р. №662. За ним всі реєстраційні заяви для застосування РРО, ПРРО, РК та КОРО тепер містять графу "код території" замість коду КОАТУУ. Про початок їх застосування ДПС поки мовчить

Увага! Мінфін оновив всі реєстраційні документи для роботи з РРО, ПРРО, РК та КОРО

Нагадаємо, що наказом Міністерства розвитку громад та територій від 26.11.2020 р. №290  було затверджено Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (далі – КАТОТТГ). Він мав замінити Класифікатор об'єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ). 

Його введення було наслідком адміністративно-територіальної реформи в Україні, розпочатої в 2015 році, протягом якої населені пункти сусідніх сільських, селищних та міських рад поступово об'єднувались в територіальні громади, та частиною якої було створення нових районів.

Але до кінця 2021 року у реєстраційних документах для роботи з РРО, ПРРО, РК та КОРО містилася графа для зазначення саме номера КОАТУУ. 

 

Зміни до Порядків з РРО, ПРРО, РК та КОРО

Мінфін затвердив наказ від 13.12.2021 р. №662, аби привести у відповідність до Наказу №290 всі реєстраційні заяви для застосування РРО, ПРРО, РК та КОРО.

Так, у нових реєстраційних формах замість "КОАТУУ" тепер міститься графа "код території". 

Код адміністративно-територіальної одиниці складається з літер «UA» (код України за ISO 3166-1), за якими  йдуть 17 цифр: UA|ОО|РР|ГГГ|ППП|ММ|УУУУУ. Докладно про заповнення ми писали тут.

У всіх примітках до нових форм зазначено, що цю графу слід заповнювати згідно з п'ятим (за наявності) або четвертим рівнем Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад".

Зазначимо, що:

  • четвертий рівень – міста, села, селища (населені пункти);
  • додатковий рівень (п'ятий) – райони в містах (в тому числі в містах, що мають спеціальний статус).

 

Нові форми РК та КОРО

Також змінилися форми РК та КОРО.

Але у Наказі №662 зазначено, що наявні у суб'єктів господарювання книги обліку розрахункових операцій, розрахункових книжок за формами, встановленими у додатках 1, 2 та 6 до Порядку у редакції, що була чинною до набрання чинності цим пунктом, можуть використовуватись суб'єктами господарювання до скасування реєстрації таких книг обліку розрахункових операцій, розрахункових книжок або їх закінчення.

 

Набрання чинності

Наказ №662 почав діяти з 1 січня 2022 року. Відповідно ці оновлені форми слід використовувати з 1 січня. 

Але про створення нових форматів для подання заяв в е-формі ДПС поки не надавала інформації та про початок застосування нових форм теж поки мовчить. 

Автор: Русанова Ганна

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»