• Посилання скопійовано

Розрахунок за допомогою технології Masterpass: чи потрібен РРО?

Податківці розглянули необхідність застосування РРО у разі приймання поштовим оператором (який здійснює поштову та кур’єрську діяльність) платежів за допомогою технології Masterpass

Розрахунок за допомогою технології Masterpass: чи потрібен РРО?

Коментар до ІПК ДПСУ від 14.12.2021 р. №4637/ІПК/99-00-07-05-01-06

ДПСУ у ІПК від 14.12.2021 р. №4637/ІПК/99-00-07-05-01-06 надала відповідь на запит щодо необхідності застосування РРО при розрахунках фізичними особами за надані підприємством послуги за допомогою технології Masterpass, яка вбудована в мобільний додаток надавача послуг за умови залучення для здійснення платежу фінансової компанії ТОВ «ФК «КОНТРАКТОВИЙ ДІМ» (платіжного сервісу EasyPay).

Довідково: 

Masterpass – електронний платіжний сервіс, що дозволяє робити покупки, зберігаючи всі платіжні дані та адресу доставки в одному безпечному місці (інформація з сайту). Фактично, Masterpass це механізм оплати за допомогою інтернет-еквайрингу. А отже це вимагає від продавця укладання договору еквайрингу з фінансовою установою. Але фінансовою компанією, яка приймає платіж за допомогою технології Masterpass може бути не тільки EasyPay, а будь-яка інша відповідним чином зареєстрована фінустанова, зокрема, і небанківська.

Небанківська фінансова установа, за статусом визначеним законодавством України, є суб’єктом господарювання – юридичною особою, платником податків на загальній системі оподаткування, яка здійснює не банківську, а підприємницьку (господарську) діяльність на ринку фінансових послуг, з метою отримання прибутку.

 

Потрібен РРО чи ні: позиція ДПСУ

Відповідно до абз. 3 п. 2 ст. 9 Закону №265 РРО або ПРРО не застосовуються при виконанні банківських операцій, крім операцій комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням ПТКС, за винятком ПТКС, що дають змогу користувачеві здійснювати виключно операції з отримання коштів.

Оскільки, в даному випадку небанківська фінустанова готівку не приймає, а оплата здійснюється дистанційно за допомогою ЕПЗ або за використанням електронного гаманця створеного за допомогою технології Masterpass (що фактично є замінником ЕПЗ), то кошти на рахунок СГ будуть надходити від еквайра, а не від держателя ЕПЗ. Тому, такі розрахункові операції із застосуванням ЕПЗ, не супроводжуватиметься розрахунковими документами встановленої форми та змісту, що підтверджують факт продажу товарів або надання послуг, на відміну від виписок банківських установ про здійснення платежів через он-лайн систему банківських платежів.

З цього виходить, що використання ЕПЗ не забезпечує споживачів розрахунковими документами встановленої форми та змісту, при здійсненні розрахункових операцій за товари (послуги), а лише надає йому інформацію про ініціювання ним переказу коштів.

Тому податківці зауважують, що обов’язок застосування РРО залежить не від форми розрахункової операції, а від способу її здійснення. При прийманні оплат здійснених споживачами виключно у безготівковій формі (шляхом переказу коштів замовниками із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку або шляхом внесення коштів через касу банку (в тому числі онлайн-банкінг), а також, у разі проведення розрахунків у касі банку через платіжний термінал та/або ПТКС, який належить банку) РРО та/або ПРРО може не застосовуватись.

Оскільки небанківська фінансова установа під зазначену вище умову не потрапляє, то приймання оплати через неї є розрахунковою операцією. Однак, стосується це тільки постачання товарів.

Для послуг, п. 14 ст. 9 Закону №265 встановлено пільгу, відповідно до якої, РРО або ПРРО не застосовуються при прийманні розрахунків за послуги виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування або сервісів переказу коштів (в тому числі і небанківські фінустанови).

Таким чином, застосування РРО для підприємства не є обов’язковим за умови виконання двох критеріїв:

підприємство надає лише послуги (без реалізації товарів, виконання робіт таким суб’єктам господарювання), зокрема поштові та кур'єрські;

оплату за надані послуги отримує виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування або сервісів переказу коштів (в тому числі і через небанківські фінустанови).

***

Читайте також:

***

А найбільша спільнота бухгалтерів в Україні – у нашій групі на Facebook

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»