• Посилання скопійовано

Бізнес можна ліквідувати за добу, втім, юристи кажуть: ці схеми на межі закону

А з наступного року ліквідувати підприємство стане ще складніше

Минулого року 200 тисяч підприємців згорнули свою діяльність. Утім, це — за неофіційними даними. Піти з ринку нині досить складно через тривалість відповідних процесів. Саме це й спонукало створення нового бізнесу, який заробляє на тому, що допомагає закривати фірми. За це просять кілька тисяч гривень. Однак юристи кажуть: це дуже ризиковані схеми.
Ліквідація підприємства за одну добу — низка юридичних фірм обіцяють закрити бізнес у надкороткі терміни. За це просять у середньому від двох з половиною до шести тисяч гривень. Утім, аудитори радять ігнорувати такі пропозиції. Бо вони — на межі закону. Мовляв, компанію просто переписують на нового власника. Та згодом податківці можуть визнати таку угоду недійсною. Це станеться, якщо впродовж року підприємство підозріло швидко припинить працювати або змінить види діяльності. Подібні махінації були поширені ще у 90-х роках.
Оксана Пукиш, директор консалтингової фірми: «Брали або тих людей, які без певного місця проживання, які мають паспорт. Навіть брали мам молодих, які не мали доходу, яким потрібні були гроші, на яких оформляли фірми, робили їх директорами. А через деякий час їх податкова міліція розшукувала. Вони навіть не знали, які там обороти».
А ось легальне закриття бізнесу інколи може тривати понад рік. Оскільки підприємці мусять назбирати купу паперів для податкової та провести аудиторську ревізію на власному підприємстві. А ще — повідомити всіх кредиторів про вихід із ринку.
Антон Кравченко, юрист: «У кредитора має бути мінімум 2 місяці. Після цих двох місяців є певні процедури — можемо говорити про перевірки податкової тощо. Тому мінімум 2 місяці — менше неможливо. Якщо ми говоримо про надсилання кредиторами претензій — це може бути до 3 місяців, якщо це фізична особа — підприємець, і до 6 місяців, якщо це — юридична особа».
Тим часом юристи кажуть, що з наступного року ліквідувати підприємство стане ще складніше. Це стосується, зокрема, процедури банкрутства. Оскільки друкувати повідомлення про вихід із ринку бізнесу доведеться не тільки в «Урядовому кур’єрі», але і на сайті Вищого господарського суду. Та експерти зазначають: новації спеціально запровадили, аби вдарити по нечистих на руку бізнесменах.

Джерело: Телеканал UBR

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»