• Посилання скопійовано

Ксенія Ляпіна: Будь-які спроби звузити спрощену систему призведуть до втрат малого бізнесу та погіршення економічного стану

21 квітня Голова ДРС взяла участь у публічному обговоренні «Спрощена система оподаткування – зберегти не можна ліквідувати?»

Ксенія Ляпіна: Будь-які спроби звузити спрощену систему призведуть до втрат малого бізнесу та погіршення економічного стану

«Звуження спрощеної системи оподаткування погіршить стан малого підприємництва. Боротьбу із зловживаннями великого бізнесу треба вести силами нової інтелектуальної фінансової поліції, яка ще має бути створена, а не шляхом погіршення умов для малого бізнесу», – заявила Ксенія Ляпіна під час обговорення.

На думку Голови ДРСУ, спрощена система оподаткування – це перший ефективний дерегуляційний захід, вона створена для залучення до підприємництва активних громадян, наповнення бюджету.

«Чергові спроби зобов’язати малий бізнес застосовувати РРО приведуть до зайвих суттєвих витрат малих підприємців і не призведуть до легалізації. Яскравий приклад – ринок алкогольної продукції, де тінізація становить до 50-60%, але всюди застосовується РРО, обмеження по метражу, складна і докладна звітність. Висновок може бути тільки один –  спрощену систему треба зберегти  та продовжити реформу загальної системи оподаткування у напрямку її спрощення», – зазначила Голова ДРС.

Під час заходу експертами Інституту соціально-економічної трансформації та Реанімаційного пакету реформ Володимиром Дубровським, Вячеславом Черкашиним та Олегом Гетманом були презентовані результати авторського дослідження «Як зменшити можливості для ухилення від сплати податків при імпорті та продажі товарів, зокрема через зловживання1-dscn5428 спрощеною системою оподаткування?», в якому йдеться про міжнародний досвід, проведено аналіз альтернатив та підготовлено рекомендації щодо зменшення рівня неформальної економіки та можливостей для ухилення від сплати податків при імпорті та продажі товарів, а також підготовлено бачення перспектив щодо подальшого розвитку та трансформації спрощеної системи оподаткування.

На думку присутніх експертів, більшість проблем податкової системи України міститься не у спрощеній системі оподаткування, а у загальній. Тому вкрай необхідно, провести комплексну модернізацію саме загальної системи. У подальшому, зменшення так званої «пільговості» спрощеної системи по відношенню до загальної має відбуватися не через погіршення умов та звуження сфери використання спрощеної системи оподаткування, а шляхом лібералізації та спрощення саме загальної системи, що, у свою чергу, може суттєво знизити рівень зловживань окремими можливостями спрощеної системи оподаткування.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»