• Посилання скопійовано

Самозайнята особа припиняє діяльність: як знятися з обліку?

Податківці розповіли про порядок зняття з обліку самозайнятої особи - платника ЄСВ

Самозайнята особа припиняє діяльність: як знятися з обліку?

ДФСУ у листі від 06.07.2017 р. №1015/В/99-99-13-04-02-14/ІПК роз'яснила, що фізособи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, знімаються з обліку після припинення такої незалежної діяльності за наявності:

- документально підтвердженої інформації відповідного державного органу, що реєструє таку діяльність або видає документи про право на зайняття такою діяльністю (свідоцтва, дозволи, сертифікати тощо),

- та/або поданих до контролюючого органу за основним місцем обліку:

  • заяви за формою №8-ОПП,
  • довідки про взяття на облік платника податків у контролюючому органі та інших документів, що видаються контролюючим органом платнику податків і підлягають поверненню до контролюючого органу.

Відповідно до п. 178.4 ПКУ фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, подають податкову декларацію за результатами звітного року у строки, передбачені для платників ПДФО.

Податкові декларації за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників ПДФО, подаються до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділу IV ПКУ. Остаточний розрахунок ПДФО за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в  декларації.

Також платником самостійно нараховується військовий збір у розмірі 1,5 % від об’єкта оподаткування та зазначається в податковій декларації.

Відповідно до пп. 179.7 ПКУ фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

Зняття з обліку платників ЄСВ, зазначених у п. 5 частини першої ст. 4 Закону №2464-VI, на яких не поширюється дія Закону №755-IV, здійснюється контролюючими органами на підставі їхньої заяви після проведення передбачених законодавством перевірок платників, звірення розрахунків та проведення остаточного розрахунку.

У разі припинення діяльності особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, така особа зобов'язана подати сама за себе звіт з ЄСВ (додаток 5) із зазначенням типу форми "ліквідаційна", де останнім звітним періодом буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня надходження до контролюючого органу заяви про зняття з обліку платника єдиного внеску. Звіт такими особами формується згідно з таблицею 3 додатка 5 до Порядку.

Останнім періодом, за який необхідно сплатити ЄСВ, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня надходження до контролюючого органу заяви про зняття з обліку платника єдиного внеску.

При цьому така особа користується правами, виконує обов’язки та несе відповідальність, що передбачені для платника єдиного внеску в частині діяльності, яка здійснювалася нею як особою, яка провадила незалежну професійну діяльність.

Після подання платником податків заяви про зняття з обліку контролюючий орган має право провести документальну позапланову перевірку. За результатами проведеної перевірки платник податків здійснює остаточні розрахунки з контролюючим органом.

У разі відсутності заперечень щодо здійснення державної реєстрації припинення платника податків, та встановлення факту відсутності заборгованості платника податків перед бюджетом щодо сплати платежів, контролюючий орган складає довідку про зняття з обліку платника податків за ф. №12-ОПП.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»