• Посилання скопійовано

Відкриття ресторану підприємцем: як зареєструватися та стати на облік?

Коли йдеться про започаткування власної справи (наприклад, ресторану або кафе), підприємцю-початківцю слід бути обізнаним, адже ця справа досить непроста. Як це зробити без зайвого клопоту, а саме зареєструватися та стати на облік

Відкриття ресторану підприємцем: як зареєструватися та стати на облік?

"Вісник. Офіційно про податки"

Як зареєструватися

Відповідно до норм Господарського кодексу підприємництво в Україні здійснюється в будь-яких організаційних формах, передбачених законом, на вибір підприємця.

Юридична особа вважається створеною з дня її державної реєстрації. Фізична особа здійснює своє право на підприємницьку діяльність за умови її державної реєстрації в порядку, встановленому Законом про держреєстрацію (статті 50 та 87 Цивільного кодексу).

Зауважимо, що порядок державної ре­єстрації юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців установлено Законом про держреєстрацію, згідно зі ст. 4 якого державна реєстрація проводиться незалежно від місця знаходження юридичної чи фізичної особи в межах АР Крим, області, міст Києва та Севастополя.

Перелік документів, які подаються заявником для державної реєстрації юридичної особи та фізичної особи — підприємця, визначено статтями 17 та 18 Закону про держреєстрацію.

Наказом № 3268/5 затверджено форми заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, зокрема:

  • заяви про державну реєстрацію створення юридичної особи (форма 1);
  • заяви про державну реєстрацію фізичної особи підприємцем (форма 10).

Розгляд документів, поданих для державної реєстрації, здійснюється протягом 24 год після надходження документів, поданих для державної реєстрації (ст. 26 Закону про держреєстрацію).

Відомості про проведення реєстраційних дій щодо юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців у день їх проведення передаються до ДФС у порядку інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (далі — Єдиний державний реєстр) та інформаційними системами ДФС та є підставою для взяття юридичної особи на облік у контролюючих органах.

 

Взяття на облік

Взяття на облік за основним місцем обліку юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців як платників податків та як платників єдиного внеску здійснюється контролюючим органом у день отримання відомостей з Єдиного державного реєстру про державну реєстрацію створення юридичної особи чи про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця.

Дані про взяття на облік передаються до Єдиного державного реєстру у день взяття на облік за основним місцем обліку із зазначенням: дати та номера запису про взяття на облік, найменування та ідентифікаційного коду контролюючого органу, в якому юридичну особу чи фізичну особу — підприємця взято на облік.

При цьому дані про взяття на облік фізичних осіб — підприємців як платників податків та як платників єдиного внеску оприлюднюються на порталі електронних сервісів Мін’юсту України та на офіційному порталі ДФС України, доступ до якого є безоплатним і вільним, та в електронному сервісі «Електронний кабінет платника».

Крім того, з метою проведення податкового контролю платник податків зобов’я­­заний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з розділом VIII Порядку № 1588.

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх ре­єстрації, створення чи відкриття до контро­­лю­ючого органу за основним місцем обліку платника податків (п. 8.4 Порядку № 1588).

Рекомендований довідник типів об’єктів оподаткування оприлюднюється на офіційному порталі ДФС України та розміщується на інформаційних стендах у контролюючих органах. Зокрема, відповідно до такого довідника об’єкт оподаткування «КАФЕ» має код «247», а «РЕСТОРАН» — «452».

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»