• Посилання скопійовано

Відпустка для догляду за дитиною до трьох років для ФОП: нова законодавча ініціатива

У Раді зареєстровано законопроект №3831. Його метою є посилення соціальних та трудових гарантій матерів, які до досягнення дитиною трирічного віку прийняли рішення займатися підприємницькою діяльністю

Відпустка для догляду за дитиною до трьох років для ФОП: нова законодавча ініціатива

13 липня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №3831 "Про внесення зміни до статті 20 Закону України "Про відпустки" щодо усунення дискримінації жінок, які є самозайнятими особами".

У разі прийняття Закон набере чинності з дня наступного за днем його опублікування.

 

Чому вносять зміни?

Стаття 20 Закону «Про відпустки», яка передбачає порядок надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку іншим особам, не враховує право матері дитини на зайняття підприємницькою діяльністю, що могло б бути підставою для оформлення такої відпустки іншими особами.

Тому існує потреба вдосконалити механізм надання та використання трирічної відпустки для догляду за дитиною, передбачивши можливість її надання особам, встановленим у ст. 18 Закону «Про відпустки», в тому числі й у разі реєстрації матері дитини як фізичної особи-підприємця. 

Крім цього, в частині четвертій статті 20 Закону «Про відпустки» міститься така умова надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років батькові дитини, бабі, діду чи іншим родичам, які фактично доглядають за дитиною, як припинення виплати допомоги для догляду за дитиною. Але відповідно до змін до Закону «Про державну допомогу сім‘ям з дітьми» від 27 березня 2015 року такий вид державної допомоги як допомога для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років було скасовано. Тому є потреба привести Закон «Про відпустки»  у відповідність до вимог Закону «Про державну допомогу сім‘ям з дітьми».

 

Що зміниться?

У новій редакції буде викладено частину 4 статті 20 Закону «Про відпустки». За нею особам, зазначеним у частині третій статті  18  цього  Закону (крім   осіб,   які   усиновили   чи  взяли  дитину  під  опіку  у встановленому    законодавством   порядку,   прийомних   батьків), відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається:

  • на підставі довідки з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона  вийшла на роботу до закінчення терміну цієї відпустки (із зазначенням дати),
  • або на підставі документа, який підтверджує, що мати дитини зареєстрована як фізична особа-підприємець.

    ***

    УВАГА!
    Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»