• Посилання скопійовано

Майже третині малого бізнесу ще не вдалося відновити докарантинний рівень доходів

28% опитаних ФОП повідомили, що їм досі не вдалося досягти докарантинного рівня доходів. При цьому частково, але не повністю, відновили дохід 48% підприємців, а 7% навіть збільшили рівень доходу

Майже третині малого бізнесу ще не вдалося відновити докарантинний рівень доходів

Про це свідчать результати нового опитування, яке провела Європейська Бізнес Асоціація серед представників малого та мікробізнесу – учасників проєкту Unlimit Ukraine. Так, 28% опитаних ФОПів повідомили, що їм досі не вдалося досягти докарантинного рівня доходів. При цьому частково, але не повністю відновили дохід 48% підприємців, а 7% навіть збільшили рівень доходу. Ще 17% повідомили, що декілька хвиль карантинних обмежень ніяк не вплинули на їх фінансові показники.

На питання, чи готовий бізнес до можливого локдауну восени тільки 34% відповіли ствердно, інші 41% не готові до відновлення жорстких обмежень, і 25% не змогли визначитись з відповіддю.

Ми також вирішили оцінити вплив карантину на частку безготівкових надходжень малого бізнесу. Наразі ФОПи все менше мають справу з готівкою: 66% підприємців більше половини надходжень отримують безготівково. При цьому, 30% респондентів стверджують, що частка безготівкових надходжень у їхньому бізнесі зросла саме внаслідок впливу карантину.

Майже половина респондентів, а саме 48% відповіли, що у разі посилення карантину вони не потребуватимуть підтримки від держави, натомість найкращою підтримкою вони вважатимуть невтручання держави у справи бізнесу. Ще 18% говорять, що їм допомогло б зниження податкового навантаження на фонд оплати праці, 10% очікують прискореної діджиталізації послуг і сервісів та контроль за тим, аби вони реально працювали.

Більшість опитаних нами представників малого бізнесу не брали участь в державних програмах «Доступні кредити 5-7-9%» та «Допомога працівникам та ФОП – 8000 грн». Так, 52% не брали участь у програмі «Допомога працівникам і ФОП» і не вважають суму в 8000 гривень допомогою. Інші 21% брали участь та отримали допомогу, ще 15% брали участь, але не отримали допомогу. Інші респонденти повідомили, що їхні КВЕДи не підпали під умови даної програми. 

Що стосується державної програми «Доступні кредити 5-7-9%», то 69% учасників проєкту Unlimit Ukraine не брали участі, 15% було відмовлено в участі у програмі, і тільки 6% успішно отримали кредит за цією програмою. Раніше ми вже озвучували відгуки малого бізнесу щодо необхідності вдосконалення умови програми та створення більш легкого та швидкого доступу до кредитного ресурсу. Більше того, ми послідовно наголошуємо, що дуже важливо, щоб державна підтримка не вичерпувалася спрощенням доступу до фінансування, а натомість передбачала комплексні рішення для розвитку та масштабування малого бізнесу.

«Ми в Європейській Бізнес Асоціації вважаємо своїм обов’язком підтримувати малий бізнес в рамках проєкту Unlimit Ukraine та тримати руку на пульсі настроїв та потреб підприємців. Як бачимо, бізнес ще не цілком оговтався від наслідків попередніх локдаунів, тому закликаємо владу до виважених рішень щодо будь-яких потенційних обмежень та сподіватимемося, що нинішня осінь мине для підприємців з найменшими втратами, а краще з гарними бізнес-результатами.»

Олена Еро
Менеджер проєкту Unlimit Ukraine

Довідково:

Опитування проводилось з 18 серпня до 20 вересня 2021 року серед аудиторії проєкту Unlimit Ukraine. В ньому взяли участь 105 підприємців – представників малого бізнесу.

Unlimit Ukraine – платформа для розвитку малого та мікробізнесу, створена на базі Європейської Бізнес Асоціації. Проєкт надає комплексну підтримку для малого та мікробізнесу через освітні заходи і консультації, участь у спецпроєктах, діагностику проблем бізнесу й обговорення актуальних для нього питань. Учасником проєкту може стати малий і мікробізнес із формою власності ФОП без обмеження видів діяльності. Сьогодні проєкт налічує 3 311 учасників.

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»