• Посилання скопійовано

Затверджено критерії оцінювання ступенів ризику у сфері техногенної і пожежної безпеки

Постанова КМУ від 29.02.2012 р. №306 «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки»

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження госпдіяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів держнагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки.

Критеріями, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері техногенної та пожежної безпеки, є:

— належність до потенційно небезпечних об’єктів, об’єктів підвищеної небезпеки;

— категорія за вибухопожежною та пожежною небезпекою будівлі та приміщення;

— кількість людей, що постійно або тимчасово можуть перебувати одночасно на об’єкті;

— поверховість або висота будівель;

— розташування споруд під землею;

— наявність культурних, історичних, духовних та інформаційних цінностей;

— провадження господарської діяльності, пов’язаної з наданням послуг і виконанням робіт протипожежного призначення.

Відповідно до встановлених критеріїв госпсуб’єкти у сфері техногенної та пожежної безпеки відносяться до високого, середнього та незначного.

До госпсуб’єктів з високим ступенем ризику відносяться суб’єкти, у власності, володінні, користуванні яких перебувають:

— потенційно небезпечні об’єкти та об’єкти підвищеної небезпеки;

— промислові та складські будівлі (споруди), які належать до категорії «А» або «Б» за вибухопожежною небезпекою незалежно від площі та категорії «В» за пожежною небезпекою площею 500 кв. м і більше;

— об’єкти нового будівництва та реконструкції;

— об’єкти з масовим перебуванням людей, зокрема аеропорти, морські, річкові, залізничні та автовокзали республіканського та обласного значення, станції метрополітенів;

— об’єкти, на яких виконуються роботи із збирання зернових культур;

— висотні будинки (з умовною висотою понад 47 м);

— підземні споруди різного призначення;

— пам’ятки архітектури та історії, музеї, картинні галереї, бібліотеки, державні архівні установи.

До госпсуб’єктів з високим ступенем ризику також належать суб’єкти, що надають послуги і виконують роботи протипожежного призначення. При здійсненні планових заходів контролю за діяльністю таких суб’єктів у сфері техногенної та пожежної безпеки органи державного пожежного нагляду вибірково перевіряють якість наданих ними послуг (виконаних робіт) на об’єктах.

До госпсуб’єктів із середнім ступенем ризику відносяться суб’єкти, у власності, володінні, користуванні яких перебувають:

— будівлі підвищеної поверховості (з умовною висотою від 26,5 до 47 м включно);

— музеї, картинні галереї, бібліотеки, державні архівні установи.

До госпсуб’єктів з незначним ступенем ризику відносяться суб’єкти, що не належать до госпсуб’єктів з високим і середнім ступенем ризику.

Планові заходи контролю за діяльністю госпсуб’єктів у сфері техногенної і пожежної безпеки здійснюються з такою періодичністю: з високим ступенем ризику — не частіше ніж раз на рік, із середнім ступенем ризику — не частіше ніж раз на три роки, а з незначним ступенем ризику — не частіше ніж раз на 5 років.

При цьому втратили чинність постанови КМУ:

— від 14.11.2007 р. №1324 «Про затвердження Порядку розподілу суб’єктів господарювання за ступенем ризику їх господарської діяльності для безпеки життя і здоров’я населення, навколишнього природного середовища щодо пожежної безпеки»;

— від 28.05.2008 р. №493 «Про затвердження критеріїв розподілу суб’єктів господарювання за ступенем ризику від провадження господарської діяльності для безпеки життя і здоров’я населення, навколишнього природного середовища та періодичності здійснення заходів державного нагляду (контролю)».

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»