• Посилання скопійовано

Порошенко ветував закон про реструктуризацію валютних кредитів

Президент застосував право вето до Закону №581-VIII, яким пропонувалося запровадити механізм реструктуризації зобов'язань в іноземній валюті фізичних осіб за споживчими кредитами

Порошенко ветував закон про реструктуризацію валютних кредитів

Йдеться про зміну валюти виконання зобов'язань на національну валюту України за офіційним курсом Національного банку на дату підписання кредитного договору. Документом також пропонувалося збереження відсоткової ставки за користування кредитними коштами, яка не може перевищувати відсоткової ставки, встановленої основним кредитним договором в іноземній валюті, зобов'язання за яким реструктуризуються.

На переконання Глави держави, запропоновані Законом, що надійшов на підпис, заходи суттєво порушують баланс прав сторін кредитного договору в бік позичальників, покладаючи весь тягар збитків виключно на банківську систему.

Крім того, зауважив Петро Порошенко, Закон запроваджує нерівний підхід до позичальників, які сплачують чи вже сплатили за кредитними зобов'язаннями на умовах, передбачених у кредитному договорі з урахуванням зміни валютного курсу, та тих позичальників (боржників), які не мали фінансових можливостей виконувати умови укладених договорів або ж є недобросовісними.

Крім цього, Закон не передбачає джерел покриття збитків банківської системи від його реалізації. Натомість Закон містить доручення Кабінету Міністрів України розробити механізм компенсації втрат фінансових установ (банків) України, пов'язаних із реструктуризацією зобов'язань за кредитними договорами в іноземній валюті у національну валюту. Реалізація такого доручення створює ризики для бюджетної системи держави, адже призведе до компенсації втрат відповідних фінансових установ за рахунок бюджетних програм, у тому числі соціальних, що вже реалізуються, і як наслідок, - до скорочення видатків на виконання таких програм і відповідно спричинить зростання соціальної напруги в суспільстві, також підкреслив Президент.

Зважаючи на викладене, Глава держави повернув Закон зі своїми пропозиціями до Верховної Ради для повторного розгляду, а Кабінету Міністрів доручив невідкладно внести на розгляд Парламенту альтернативний законопроект, урахувавши окремі положення Закону України від 2 липня 2015 року № 581-VІІІ "Про реструктуризацію зобов’язань за кредитами в іноземній валюті". Зокрема, щодо припинення зобов’язань за кредитним договором унаслідок передачі заставного майна у власність кредитору або звернення стягнення заставного майна або добровільної реалізації заставного майна, узгодивши його з експертами та міжнародними фінансовими інституціями.

Новини на тему:

 - Борги зібрали в пакет: Кабмін нарешті зважився на реструктуризацію валютних кредитів;

 - У Яресько знайшли вирішення проблеми валютних позик на житло

Джерело: Прес-служба Президента України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»