• Посилання скопійовано

Як за півгодини ухвалити сім Законів?

Верховна Рада підтримала зміни до Податкового кодексу. І не тільки їх…

Як за півгодини ухвалити сім Законів?

Перед початком розгляду відповідних законопроектів у парламенті 24 грудня 2015 р. його спікер Володимир Гройсман попередив: «Сьогодні в нас надзвичайно відповідальний день, а можливо, і надзвичайно відповідальна доба».

Тим не менше пропозицію продовжити роботу до переможного кінця - прийняття бюджету на 2016 рік народні обранці підтримали з четвертого разу.

 

Спроба номер один

Щодо проекту Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (№3688голова Комітету ВР Ніна Южаніна озвучила додаткові пропозиції. Серед них:

- акцизний податок на міцний алкоголь збільшити на 50%, на пиво на 100%, на вина (крім виноградних) на 100%;

- специфічні ставки акцизного податку на тютюнові вироби збільшити на 40%, адвалорну ставку залишити без змін, запровадити мінімальні ціни на тютюнові вироби;

- акцизні накладні на пальне запровадити не з 1 липня, а з 1 квітня;

- залишення оподаткування іноземних дивідендів за ставкою 18%;

- по спецрежиму з ПДВ розподілити суми податку у пропорції: при реалізації зернових та технічних культур 15% на спец рахунки с/г-підприємств і 85% на ПДВ-рахунки, іншої продукції - 50х50%.

Для платників єдиного податку ситуація залишається майже без змін. «Спрощенцям третьої групи на 1 відсоточок тільки піднята ставка», - підкреслила Ніна Южаніна.

Депутати по-різному оцінили як сам законопроект, так і зміни до нього.

Максим Курячий (БПП): «Цей проект закону дійсно потребує від нас сміливості щодо прийняття».

Віктор Галасюк (РПЛ): «В результаті прийняття законопроекту не відбудуться структурні зміни, буде законсервована економічна політика уряду. Потрібно обкладати податками найбагатших, а не найбідніших, і створювати стимули для економічного розвитку».

Юлія Тимошенко («Батьківщина»): «Ці зміни є неприйнятними. Наша мета – не вбивати, а піднімати економіку України. Для платників фіксованого сільськогосподарського податку навантаження підвищується на 80%. Залишається 5% оподаткування дивідендів для заможних і в той же час зберігається податок на пенсії. Будь ласка, оподаткуйте заможних».

Анатолій Гіршфельд («Воля народу»): «Скасування спецрежиму з ПДВ призведе до підвищення цін і вимивання обігових коштів аграріїв. Оподаткування пенсій – абсолютно неприйнятна норма».

Тетяна Острікова («Самопоміч»): «Це не реформа, а точкові зміни, які потрібно прийняти, щоб якимось чином зваяти бюджет на 2016 рік».

У свою чергу, Юрій Луценко (БПП) запропонував запровадити 3-відсоткову ренту на енергетичне вугілля, А Микола Княжицький («Народний фронт») – продовжити дію пільги з ПДВ для кіно.

Під час сигнального голосування за основу і в цілому назбиралося 179 голоси.

Керівники фракцій пішли на консультації, але обіцяли повернутися в 12:30.

 

Спроба номер два, або Кіна знову не вийшло

В 13:43 парламент продовжив бурхливу законотворчу діяльність, проте не надовго.

Ніна Южаніна оголосила список поправок, напрацьованих на нараді:

- продовжити пільгу з ПДВ для кіно на один рік;

- по спецрежиму з ПДВ розподілити суми податку у пропорції: при реалізації зернових та технічних культур 15% на спец рахунки с/г-підприємств і 85% на ПДВ-рахунки; молока та продукції з ВРХ (великої рогатої худоби) – 80 і 20% відповідно; іншої продукції - 50х50%;

- встановити першочерговість відшкодування ПДВ платникам, у яких експортна складова становить 40%.

Сигнальне голосування показало ще гірший результат – 167 за.

«Це означає, що не всі питання було обговорено. Тому я ще раз оголошую перерву», - резюмував Володимир Гройсман і відпустив народних обранців до 14:30.

«До 16:00», - скоригував спікера ведучий телеканалу «Рада».

 

Спроба номер три. Свято наближається

В 16:31 парламент відновив роботу. Цього разу – дуже моторну.  

Ніна Южаніна розповіла про нові правки в частині системи відшкодування ПДВ. Пропонується створити два публічних відкритих реєстри з однаковою системою хронологічного відшкодування ПДВ:

1. Для суб’єктів, що підпадають під критерії для автоматичного відшкодування.

2. Для всіх інших платників.

Таку систему пропонується запровадити з 1 лютого 2016 р.

251 голос за. Законопроект 3688 ухвалено за основу і в цілому. 

Далі події розвивалися з феєричною швидкістю.

Проект Закону «Про внесення зміни до Закону України «Про управління об’єктами державної власності» (щодо права отримання частини чистого прибутку (доходу))» №3627 – 231 за. Докладніше >>>

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики)» №3628 – 228 за, але з третьої спроби. Докладніше >>>

Проект Закону «Про заходи щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності» №3533 – 268 за. Докладніше >>>

Проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків» №2449д – 239 за.

Проект Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо узгодження норм Бюджетного кодексу зі змінами до галузевого та податкового законодавства)» №3629 – 227 за, але з другої спроби. Докладніше >>>

Проект Закону «Про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» щодо видатків Пенсійного фонду України» №3689 – 306 за.

Як за півгодини ухвалити сім законів, залишається запитати в Санта Клауса.

Все про податкову реформу >>>

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»