• Посилання скопійовано

Колективний договір: запропоновано встановити чіткий строк його дії та порядок продовження

Верховна Рада зареєструвала законопроект, яким запропоновано встановити чіткий строк дії та порядок продовження колективного договору

Колективний договір: запропоновано встановити чіткий строк його дії та порядок продовження

22 червня у Верховній Раді зареєстровано проект закону №6632 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правового механізму дії колективних договорів". Ініціаторами цього проекту є Н. Кацер-Бучковська, Л. Денісова, В. Єленський та ін. нардепи. 

Як зазначено у пояснювальній записці, законопроект розроблено з метою усунення прогалин в правовому регулюванні строку дії в часі колективних договорів, забезпеченню правової визначеності та захисту прав роботодавців та профспілок. Зазначене, на думку законотворців, сприятиме зменшенню кількості непослідовних судових рішень щодо дії колективних договорів та створенню правового балансу між права роботодавців та профспілок.

Документом передбачено впровадження строку дії колективного договору та процедури продовження строку дії колективного договору.

Так, пропонується прописати у Законі "Про колективні договори і угоди", що колективний договір укладається на строк не більше трьох років. За згодою сторін строк дії колективного договору може бути продовжений, але щоразу не більше ніж на наступні три роки.

Після закінчення строку дії колективний договір, угода продовжує діяти до того часу, поки сторони не укладуть новий або продовжать строк дії чинного, але не більше одного року з дня закінчення строку дії, зазначеного в колективному договорі. Протягом одного року з дня закінчення строку дії колективного договору сторони повинні розпочати переговори щодо укладення нового чи продовження строку дії чинного колективного договору, угоди.

Якщо протягом одного року з дня закінчення строку дії колективного договору, зазначеного в договорі, сторони не продовжили строк дії колективного договору, договір вважатиметься припиненим.

При продовженні строку дії колективного договору  його окремі положення можуть бути переглянуті за згодою сторін.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»