• Посилання скопійовано

У Раді зареєстрували законопроект щодо протидії телефонному спаму

Зокрема, пропонується зобов’язати операторів не здійснювати передачу особистих персональних даних абонента, в тому числі і абонентський номер абонента без заключення окремого письмового договору з абонентом

У Раді зареєстрували законопроект щодо протидії телефонному спаму

28 липня 2017 року у ВРУ зареєстровано законопроект №7043 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії телефонному спаму". Його авторами є Б. Береза та Л. Ємець.

 

Чому виникла така необхідність?

Як зазначено у пояснювальній записці, в останні кілька років, в час стрімкого розвитку технологій, проблема спаму наростила досить широкі масштаби. Технічні засоби боротьби зі спамом не завжди досягають своєї мети, так як будь-які прояви спаму без кінця винаходять все нові і нові способи обходу фільтрів. Тому для ефективної протидії поширенню телефонного спаму необхідне об'єднання різних зусиль – не тільки технологічних (виробництво програмного забезпечення), а також політичних (прийняття відповідних норм, які б регулювали відповідне коло суспільних відносин із протидії та захисту контактних даних абонентів). Саме тому, вирішення проблеми небажаних повідомлень, які становлять левову частку телекомунікаційного трафіку, є вкрай важливим питанням порядку денного сучасного супільства. 

 

Що пропонується?

У Законі «Про телекомунікації» запропоновано уточнити, що спам - це електронні, текстові та/або мультимедійні повідомлення, які без попередньої згоди (замовлення) споживача умисно та/або масово надсилаються на його адресу електронної пошти, інших служб передачі повідомлень або кінцеве обладнання абонента. 

Окрім того, пропонується зобов’язати операторів:

  • не здійснювати передачу особистих персональних даних абонента, в тому числі і абонентський номер абонента без заключення окремого письмового договору з абонентом;
  • вживати заходів щодо недопущення розповсюдження спаму та його блокуванню.

Здійснення дій щодо неприпинення оператором, провайдером надання послуг абонентам, яких вони не замовляли, у тому числі розсилання електронних текстових, мультимедійних та голосових   повідомлень, спаму, тягнутимуть за собою відшкодування прямих і не прямих збитків, завданих абоненту, та накладення штрафу в розмірі від 30 до 40 н.м.д.г. (за повторні дії протягом року після накладення адміністративного стягнення - відшкодування прямих і не прямих збитків, завданих абоненту, та накладення штрафу в розмірі від 50 до 100 н.м.д.г.)

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»