• Посилання скопійовано

Систему нацбезпеки реформують до стандартів НАТО! ВРУ прийняла Закон

Верховна Рада у другому читанні схвалила законопроект №8068 «Про національну безпеку»

Систему нацбезпеки реформують до стандартів НАТО! ВРУ прийняла Закон

Верховна Рада України схвалила в другому читанні законопроект №8068 «Про національну безпеку». Як повідомляє РБК-Україна, документ підтримали 248 нардепів.

 

Зміст закону

Закон передбачає реформу сектора нацбезпеки і оборони у відповідності до стандартів НАТО. Документом визначаються і розмежовуються повноваження держорганів у сферах нацбезпеки і оборони. Також визначається система командування, контролю та координації операцій сил безпеки і сил оборони.

У законопроекті закріплено річний обсяг фінансування сектора безпеки і оборони - він повинен становити не менше 5% запланованого обсягу ВВП, з яких не менше 3% - на фінансування сил оборони. Крім того, згідно з проектом закону, вже з 1 січня 2019 року міністр оборони України повинен бути призначений із числа цивільних осіб, як і його заступники. Зміни торкнуться і посад командувача Збройних сил України та голови Генерального штабу, з 1 січня 2021 року вони мають бути розділені. Проектом передбачено створення парламентського комітету з нагляду за діяльністю спеціальних правоохоронних органів, органів з правоохоронними функціями.

 

Повноваження СБУ

У законі, зокрема, уточнено функціонал Служби безпеки України. Так, визначається, що СБУ є державним органом спеціального призначення з правоохоронними функціями, що забезпечує державну безпеку, здійснюючи з неухильним дотриманням прав і свобод людини і громадянина:

  • протидію розвідувально-підривній діяльності проти України;
  • боротьбу з тероризмом;
  • контррозвідувальний захист державного суверенітету, конституційного ладу і територіальної цілісності, оборонного і науково-технічного потенціалу, кібербезпеки, економічної та інформаційної безпеки держави, об’єктів критичної інфраструктури;
  • охорону державної таємниці.

СБУ підпорядковується президентові України та підконтрольна Раді. СБУ очолює голова Служби безпеки України, який призначається на посаду та звільняється з посади Верховною Радою за поданням президента України.

Голова Служби безпеки України за посадою входить до складу Ради національної безпеки і оборони України. Голова СБУ щорічно подає ВР звіт про діяльність Служби безпеки України. Повноваження Служби безпеки України визначаються законодавством України.

Розвідувальні органи України У законі дано визначення поняття «розвідувальні органи України» - державні органи або структурні підрозділи у їх складі, уповноважені законом здійснювати розвідувальну діяльність з метою захисту національних інтересів України від зовнішніх загроз. Розвідувальні органи як суб'єкти забезпечення національної безпеки і оборони України беруть участь у формуванні і реалізації державної політики з питань національної безпеки і оборони у визначених законодавством сферах.

Повноваження розвідувальних органів визначаються законодавством України. Пріоритетні завдання розвідувальним органам визначаються президентом України. Президент може створювати координаційний орган з питань розвідувальної діяльності відповідно до ст. 106 Конституції України.

***

Нагадаємо, у квітні парламент ухвалив у першому читанні законопроект про нацбезпеку України (№8068). Таке рішення підтримали 265 нардепів.

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»