• Посилання скопійовано

Порошенко підписав закони щодо відновлення кредитування

Президент підписав закони про відновлення кредитування і про вдосконалення функціонування фінсектора

Порошенко підписав закони щодо відновлення кредитування

Як повідомляє «Інтерфакс», Президент України Петро Порошенко підписав закони про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення кредитування і про вдосконалення функціонування фінансового сектора.

«Навколо цього закону, підпису під яким очікувала Україна цими днями, точилося багато дискусій. Вважаю, що закон про зміни до деяких законодавчих актів про відновлення кредитування дуже необхідний. Влада має розчистити шлях для відновлення економіки, а економічний розвиток неможливий без фінансового ресурсу», – сказав П. Порошенко на зустрічі з представниками українського та іноземного бізнесу в середу.

Глава Української держави наголосив на важливості подальшого вдосконалення механізмів функціонування фінансового сектора й підписав відповідний закон.

«Потребують змін механізми корпоративного управління державними банками. Зробити це прозоріше, зрозуміліше, більш передбачувано. Цей закон передбачає новий порядок формування складу наглядових рад, забезпечення прозорості діяльності державних банків, які сьогодні становлять понад половину фінансового сектора країни. Більшість у цих радах мають становити незалежні члени, незалежні директори», – зазначив П. Порошенко.

Як повідомлялося, 3 липня 2018 року Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування» (№6027-д).

Закон, зокрема, передбачає зменшення фінансового навантаження на позичальників, що сприятиме відновленню економіки й активізації кредитування фізичних осіб, усунення схем незаконного виведення майна з-під обтяження кредитора, спрощення процесу та зменшення витрат боржників і кредиторів при врегулюванні боргу за рахунок удосконалення позасудових інструментів.

За оцінкою НБУ, ухвалення цього документа забезпечить вирішення наявних проблемних питань, що створюють системні перешкоди для відновлення кредитування економіки та становлять додаткові ризики діяльності національних та іноземних інвесторів.

Ухвалений Верховною Радою 5 липня 2018 року закон «Про вдосконалення функціонування фінансового сектора в Україні» гарантуватиме реалізацію стратегії розвитку державних банків і водночас забезпечить відповідність корпоративного управління в державних банках міжнародним стандартам.

До складу наглядової ради державного банку входитимуть дев'ятеро членів, зокрема шестеро незалежних і по одному представнику президента, Кабінету Міністрів і парламенту. Закон визначає перелік критеріїв, яким мають відповідати члени наглядової ради. Претенденти до наглядової ради визначатимуться на конкурсній основі терміном на три роки.

Закон також передбачає кримінальну відповідальність за незаконне втручання в діяльність посадових осіб державного банку.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»