• Посилання скопійовано

Президент може не підписати держбюджет на 2019 рік через питання щодо субсидій

Петро Порошенко заявив, що не підпише державний бюджет на 2019 рік без 100%-го забезпечення субсидіями тих, хто цього потребує

Президент може не підписати держбюджет на 2019 рік через питання щодо субсидій

Президент Петро Порошенко заявив, що не підпише державний бюджет на 2019 рік без 100%-го забезпечення субсидіями тих, хто цього потребує. Про це президент заявив 12 листопада під час Ради регіонального розвитку.

«Зараз потрібно на 100% забезпечити субсидіями тих, хто їх потребує. Це принципова позиція щодо формування бюджету 2019 року до другого читання. Наголошую, якщо цієї позиції не буде в бюджеті, якщо її не врахують при підготовці в парламенті, - я бюджет цей не підпишу», - сказав президент.

За його словами, уряд, коли прийняв рішення про підвищення ціни на газ, «стояв на розтяжці» між поганим і дуже поганим.

«Між підвищенням тарифів і потужним ударом по фінансовій, макроекономічній стабільності держави. А це і курс, це дефіцит бюджету, це своєчасні виплати пенсії і заробітних плат, це фінансування армії, сектору безпеки», - сказав Порошенко і додав, що без підвищення тарифів не можна було обійтися.

Порошенко сказав, що поточний стан економіки, дозволив би Україні перейти на власні сили і відмовитися від міжнародних кредитів, проте країна має виплачувати старі борги.

За словами президента, з 2007 по 2009 рік сума боргового навантаження зросла на 23 млрд доларів, з 2010 по 2013 рік сума додатково зросла на 32 млрд доларів.

«Як людина вихована, (говорячи про прем’єра Володимира Гройсмана - УП) делікатна, пальцем не показував і прізвищ не називав, а дарма, бо країна має знати своїх героїв, які збільшили борг на десятки мільярдів, зате тепер, оком не кліпнувши, очолюють колони борців зі збільшенням тарифів», - сказав Порошенко.

Крім того президент заявив, що левова частка кредитів йде на погашення попередніх боргів, а не на «проїдання».

Зокрема, за словами Порошенка, у 2016 році боргове навантаження співвідношення ВВП на суму суверенного боргу становило майже 83%, а у 2018 році навантаження зменшилося до майже 60%.

«В контексті питання про тарифи…я спілкувався з урядом і моя принципова позиція захистити людей, вдосконалити і розширити систему субсидій, збільшити кошти на її виконання. Жодна бідна і жодна незахищена людина не має постраждати, не має платити більше», - сказав Порошенко.

«Є принципова позиція щодо монетизації субсидій. Що це таке? Бідна людина економить гроші, бідна людина встановлює, за допомогою держави, систему енергоефективності і менше споживає газу, вона повинна отримати гроші за економію», - пояснив він.

***

Читайте також:

Джерело: Економічна правда

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»