• Посилання скопійовано

У 2019 році Мінекономрозвитку планує прийняти ще 3000 стандартів

МЕРТ планує в 2019 році прийняти ще 3000 стандартів для гармонізації з нормами Європейського Союзу

У 2019 році Мінекономрозвитку планує прийняти ще 3000 стандартів

Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів на нараді з директорами держпідприємств в галузі стандартизації, метрології та сертифікації, що належать до сфери управління Мінекономрозвитку, повідомляє прес-служба Міністерства.

«З 2016 ми суттєво трансформували систему технічного регулювання та стандартизації, зокрема ліквідовані 90% радянських ГОСТів. Замість цього ми розробили і прийняли 5105 національних стандартів, і тепер 91% гармонізовані зі стандартами ЄС. У 2019 плануємо прийняти ще 3000 стандартів», – сказав Кубів.

Він також додав, що Україна набула повноправного членства в Метричній конвенції, що відкриває додаткові можливості для експорту.

Нагадаємо, Метрична конвенція – це міжнародний договір, що послуговує для забезпечення єдності метрологічних стандартів в різних країнах. Наразі до неї приєдналися 60 держав в якості повноправних членів і 42 держави та організації на правах асоційованих членів.

Закон України «Про стандартизацію» набув чинності 3 січня 2015 року, в ньому реалізовані положення угоди Світової організації торгівлі про технічні бар'єри в торгівлі.

У 2015 році Мінекономрозвитку повідомляло, що відстрочка у скасуванні розроблених до 1992 року ГОСТів потрібна для адаптації бізнесу до нових умов. Тоді анонсувалося, що вони втратять силу на початку 2018 року.

У список ГОСТів, які повинні бути ліквідовані, потрапили продукти харчування: зернові і бобові, пшеничне борошно, зернопродукти, комбікорм, чай. Були в переліку і інші найменування, важливі для споживачів: текстильні матеріали, нитки, швейні вироби, гумові робочі чоботи та презервативи.

Джерело: Сьогодні

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»