• Посилання скопійовано

21 жовтня 2019 року запрацює Кодекс з процедур банкрутства

Кодекс України з процедур банкрутства опублікований і 21 квітня набрав чинності

21 жовтня 2019 року запрацює Кодекс з процедур банкрутства

20 квітня у "Голосі України" №77/2019 опубліковано Кодекс України з процедур банкрутства від 18.10.2018 р. №2597-VIII. Згідно з текстом документу, він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання чинності цим Кодексом. Тобто Кодекс набрав чинності 21 квітня, а вводиться в дію 21 жовтня 2019 року.

Цей Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника - юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Текст документа викладено у чотирьох книгах:

  • Книга перша. Загальна частина;
  • Книга друга. Арбітражний керуючий;
  • Книга третя. Банкрутство юросіб;
  • Книга четверта. Відновлення платоспроможності фізособи.

Як розповідали в НБУ після прийняття Кодексу, ним передбачено:

  1. запровадити процедуру «fresh start» для відновлення платоспроможності боржника у максимально стислі терміни. Якщо громадянин опинився у скрутному становищі, то держава дасть можливість почати фінансове життя з чистого аркуша;
  2. встановити мінімальні бар’єри на шляху до звернення громадян до такого юридичного механізму, як відновлення платоспроможності;
  3. передбачити участь арбітражного керуючого, який допоможе боржнику розв’язати його фінансові проблеми;
  4. задля виключення можливості шахрайства передбачити тести на добросовісність: на вході у систему, у самому процесі розгляду справи та щодо наслідків визнання особи банкрутом.

Докладніше про норми Кодексу ми писали в нашій аналітиці тут, а також ось тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»