• Посилання скопійовано

Орендувати держмайно можна буде на електронному аукціоні: прийнято Закон

Законопроектом №1055-1пропонується спростити процедуру надання в оренду державного та комунального майна

Орендувати держмайно можна буде на електронному аукціоні: прийнято Закон

ЮРЛІГА розповідає, що відповідний Закон (проект №1055-1) «Про оренду державного та комунального майна» було прийнято в другому читанні та в цілому на ранковому засіданні Парламенту 3 жовтня 2019 року.

Законом впроваджуються механізми передачі майна орендарю шляхом проведення електронного аукціону в електронній торговій системі.

Передбачено утворити два переліки: «Перелік першого типу» (Перелік об'єктів, щодо яких прийнято рішення про передачу в оренду на аукціоні) або «Перелік другого типу» (Перелік об'єктів, щодо яких прийнято рішення про передачу в оренду без проведення аукціону).

Законом визначено етапи процедури передачі в оренду державного та комунального майна:

  • прийняття рішення щодо можливості передачі майна в оренду;
  • внесення інформації про потенційний об'єкт оренди до електронної торгової системи;
  • прийняття рішення про включення потенційного об'єкта оренди до одного з переліків;
  • опублікування інформації про потенційний об'єкт оренди, щодо якого прийнято рішення про включення до одного з переліків, в електронній торговій системі;
  • розміщення в електронній торговій системі оголошення про передачу майна в оренду;
  • проведення аукціону на право оренди майна або передача об'єкта в оренду без проведення аукціону, укладання та публікація в електронній торговій системі договору оренди.

Законом визначається перелік випадків, у яких фіз- та юрособи не можуть бути орендарями державного та комунального майна.

Порядок функціонування електронної торгової системи, передачі майна в оренду, подання заяв, проведення аукціонів, розмір, порядок сплати та повернення гарантійних та реєстраційних внесків тощо аукціону затвердить Кабмін.

Аукціон проводитиметься за наявності заяв на участь в аукціоні не менше ніж від 2 учасників і вважається таким, що відбувся, у разі здійснення на аукціоні не менше одного кроку аукціону. Для участі в аукціоні потенційний орендар має подати заяву, заповнивши електронну форму в електронній торговій системі. Аукціон проводиться відповідно до договору між орендодавцем та оператором електронного майданчика.

Протокол про результати аукціону формуватиметься та оприлюднюватиметься електронною торговою системою автоматично в день завершення аукціону в електронній формі. Водночас відомості про учасників аукціону не підлягають розголошенню до завершення аукціону.

Також визначено порядок передачі в оренду майна без проведення аукціону і закріплено суб'єктний склад та підстави для такої передачі, а також відносини суборенди державного та комунального майна.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію з 1 лютого 2020 року, крім окремих положень.

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»