• Посилання скопійовано

Депутати пропонують значно збільшити штрафи за куріння у заборонених місцях

До ВРУ подано відповідний законопроект, який також має на меті зменшити продаж електронних сигарет

Депутати пропонують значно збільшити штрафи за куріння у заборонених місцях

«Судово-юридична газета» розповідає, що 2 жовтня народні депутати від фракції «Слуга народу» Владлен Неклюдов та В’ячеслав Медяник внесли на розгляд Верховної Ради проект закону №2199 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері обігу та вживання тютюнових виробів.

Як зазначають нардепи, Міністерство охорони здоров’я України наголошує на тому, що:

  • тютюнові вироби для електричного нагрівання не є цілком безпечними, адже містять тютюн і викликають залежність. Тому відмовитися від їх уживання може бути так само складно, як і від куріння звичайних сигарет;
  • такі пристрої не допомагають відмовитися від куріння звичайних сигарет;
  • бракує незалежних досліджень про їх вплив на здоров’я, у тому числі довгостроковий. Дослідження, проведені індустрією, не повинні братися до уваги, оскільки є маніпулятивними;
  • хоча виробник наголошує на тому, що його продукт виділяє менше шкідливих речовин, це зовсім не означає, що він є безпечнішім для здоров’я, адже у кожного організму своя порогова дія токсичних речовин, тому навіть незначний їх вплив на організм може викликати серйозні захворювання. Крім того, оприлюднені результати деяких останніх незалежних досліджень, які свідчать про те, що при використанні тютюнових виробів для нагрівання рівень деяких токсичних речовини, що виділяються, є в рази вищим, ніж у сигаретах.

За словами авторів, запропоновані зміни узгоджуються з положеннями глави 22 «Громадське здоров’я» Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони та Європейським союзом, Європейським співтовариством і державами-членами, з іншої сторони та Директиви ЄС 2014/40/ЄС «Про наближення законів, підзаконних нормативно-правових актів та адміністративних положень держав-членів щодо виробництва, представлення та продажу тютюнових виробів і супутніх продуктів та про скасування Директиви 2001/37/ЄС».

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення»Закону України «Про рекламу» в частині встановлення аналогічних  заходів щодо зменшення вживання тютюнових виробів також для електронних сигарет і тютюнових виробів для електричного нагрівання, попередження і зменшення їх шкідливого впливу на здоров'я населення шляхом посилення адміністративної відповідальності, встановлення заборони вживання, реклами, стимулювання продажу електронних сигарет і тютюнових виробів для електричного нагрівання на рівні із традиційними тютюновими виробами.

Вводяться поняття, пов’язані з електронними сигаретами, зокрема, «заправний контейнер», «тютюновий виріб для електричного нагрівання» тощо.

Також законопроектом передбачено значне збільшення штрафів за паління у заборонених місцях та випуск у продаж продукції з порушенням вимог щодо медичних попереджень споживачів тютюнових виробів. Зокрема, якщо діючим законодавством куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, тягне за собою  накладення штрафу від 3 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, то у разі прийняття відповідного законопроекту такі штрафи зростуть від 20 до 40 мінімумів.

Нагадаємо, що раніше Велика Палата ВС висловилась щодо відповідальності водіїв за порушення ПДР у стані сп’яніння.

Також нагадємо, що Верховний Суд вважає виселення втручанням у право на житло.

Джерело: Судово-юридична газета

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»