• Посилання скопійовано

Введення системи НАССР для малих потужностей пропонують скасувати

Законопроектом №2230 пропонується не поширювати на госпсуб’єктів - операторів ринку харчових продуктів, в управлінні яких перебувають малі потужності, необхідність застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР)

Введення системи НАССР для малих потужностей пропонують скасувати

4 жовтня 2019 року у Верховній Раді зареєстрований законопроект №2230 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав операторів ринку харчових продуктів, в управлінні яких перебувають малі потужності".

Ним пропонується скасувати вимогу щодо поширення на суб’єктів господарювання - операторів ринку харчових продуктів, в управлінні яких перебувають малі потужності, необхідності застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

Нагадаємо, що у 2014 році ВРУ було прийнято нову редакцію Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», якою передбачено перехідний 5-річний період набрання чинності положеннями, які стосуються запровадження так званих вимог щодо застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) для різного виду потужностей, якими управляють оператори ринку харчових послуг. 

20 вересня 2019 року вимоги щодо запровадження НАССР набрали чинності і щодо так званих малих потужностей, тобто потужностей, які постачають харчові продукти кінцевому споживачу, мають не більше ніж десять осіб робочого персоналу, займають площу не більше ніж 400 кв.м, або потужності, які не постачають харчові продукти кінцевому споживачу та мають не більше ніж п’ять осіб робочого персоналу.  Тобто це стосується насамперед представників мікропідприємництва, фізичних осіб-підприємців з незначним обсягом доходів та невеликою кількістю найманих працівників. 

Однак для суб’єктів мікропідприємництва розробка та впровадження цієї системи є клопітким, тривалим та фінансово затратним процесом, до розробки якого необхідно залучати або власних працівників, або найманих експертів, що в умовах і так збільшення різного роду фінансового навантаження та податкових платежів може призвести до припинення здійснення ними господарської діяльності, і як наслідок, звільнення найманих працівників, зменшення бюджетних надходжень, чого не можна допустити. 

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»