• Посилання скопійовано

Порядок застосування Кодексу про банкрутство змінять: прийнято в І читанні законопроекти

4 грудня за основу було прийнято два законопроекти, які стосуються арбітражних керуючих, ЕСІТС і господарського процесу

Порядок застосування Кодексу про банкрутство змінять: прийнято в І читанні законопроекти

Народні депутати на ранковому засіданні 4 грудня прийняли за основу два законопроекти про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Кодексу з процедур банкрутства.

 

Арбітражні керуючі

Законопроектом №2276 пропонується встановити, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або до приведення Положення про автоматизовану систему документообігу суду у відповідність до Кодексу арбітражний керуючий для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією призначається господарським судом з числа арбітражних керуючих, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України.

Поки ЄСІТС не запустять, відомості про справу про банкрутство офіційно оприлюднюватимуться на офіційному веб-порталі судової влади України, як було визначено постановою Пленуму Вищого господарського суду України від 17.12.2013 р. № 16.

Також передбачається, що до заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство юрособи слід буде додати й судове рішення, яке набрало законної сили, та за яким не сплив строк пред'явлення його до виконання.

 

Господарські суди

В свою чергу, законопроект №2290 визначає, що господарські суди застосовують Кодекс під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких відкрито після дня введення його в дію. У провадженнях, відкритих раніше, застосовується Закон "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Перехід до процедури санації або ліквідаційної процедури та подальший розгляд в таких справах, здійснюється відповідно до Кодексу.

Реалізація майна боржника у справах, провадження в яких відкрито до 21 жовтня 2019 року, здійснюється відповідно до Кодексу, крім реалізації майна боржника, оголошення про продаж якого опубліковане раніше. У разі непродажу такого майна його подальша реалізація здійснюється відповідно до вимог Кодексу.

Також пропонується встановити, що на час дії Закону «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії» господарський суд відмовляє у відкритті провадження у справі про банкрутство, якщо боржника включено до Реєстру підприємств, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості відповідно до цього Закону, а кредитор є постачальником спожитих енергоносіїв або особою, що набула право вимоги до боржника від такого кредитора з підстав передбачених законодавством та договорами.

 

Мораторій на стягнення житла за валютними кредитами

Закон "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" втратить чинність 21 жовтня 2020 року.

Джерело: ЛІГА.блоги

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»