• Посилання скопійовано

Мінекономіки внесе зміни до низки законів щодо необов'язковості використання печаток

Оприлюднено законопроєкт, яким пропонується виключити норму щодо проставляння печатки в законах «Про банки і банківську діяльність», «Про організації роботодавців, їх об’єднання, права і гарантії їх діяльності» та «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки»

Мінекономіки внесе зміни до низки законів щодо необов'язковості використання печаток

Нагадаємо, що у 2014 році Законом №1206-VII було впроваджено перехід від обов’язкового до добровільного використання печаток юридичними особами. Згодом, у 2017 році, Законом №1982-VIII внесено зміни у ряд законодавчих актів щодо виключення норми обов’язкового використання печатки в бізнесі (про це ми писали тут).

Попри це досі існує низка законів, які, незважаючи на загальне правило про добровільність використання печаток, роблять відбиток печатки обов’язковим реквізитом документів. Йдеться про закони «Про банки і банківську діяльність», «Про організації роботодавців, їх об’єднання, права і гарантії їх діяльності» та «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки», де така норма неоднозначно трактується на практиці.

Відтак юридичні особи та фізичні особи-підприємці після реєстрації змушені вдаватися до платних послуг спеціалізованих штемпельно-граверних майстерень, що виготовляють печатки, сплачуючи за це кошти.

Враховуючи зазначене та з метою приведення у відповідність до вимог ГКУ Мінекономіки розробило та оприлюднило проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами-підприємцями» (завантажити). Ним пропонується виключити норму щодо проставляння відбитка печатки  у вищезаначених законодавчих актах України.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня його опублікування (крім пункту 2 розділу I, який набере чинності з дня набрання чинності Законом України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки»).

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»