• Посилання скопійовано

Збільшення ренти та зміни у сплаті акцизу для підтримки армії: законопроєкт

Д. Гетманцев зареєстрував у ВРУ законопроєкт №7038-д зі змінами до ПКУ щодо запровадження диференційованої рентної плати за видобування газу природного та акцизного податку. Податковий Комітет вже підтримав його до першого читання

Збільшення ренти та зміни у сплаті акцизу для підтримки армії: законопроєкт

Нагадаємо, що 22 лютого Президент України Володимир Зеленський оголосив про запуск в країні програми економічного патріотизму. Вона включає зниження податкового навантаження на бізнес і зменшення перевірок.

І ось сьогодні, 23 лютого, Д. Гетманцев зареєстрував у ВРУ законопроєкт №7038-д "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо запровадження диференційованої рентної плати за видобування газу природного". Ним пропонується:

  1. встановити диференційовану ставку рентної плати за видобування газу природного для суб’єктів господарювання, що провадять діяльність з видобутку природного газу. Диференціація рентної плати передбачає, що чим вище ціна реалізації газу природного, тим вище відсоткова ставка ренти;
  2. тимчасово, до 31 грудня 2024 року, операції з надання послуг повітряного транспорту щодо внутрішнього перевезення пасажирів та багажу (коди 51.10.11 та 51.10.12 Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016:2010), оподатковувати ПДВ за ставкою у розмірі 7%;
  3. збільшення розміру ставки акцизного податку на рідини, що використовуються в електронних сигаретах, в 3,3 рази;
  4. встановити тимчасову норму (до 1 січня 2023 року) щодо оподаткування 5-відсотковим роздрібним акцизним податком залишків вироблених та не реалізованих до 1 квітня 2022 року тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 березня 2022 року (крім змін до пп. 215.3.31 ПКУ, які наберуть чинності з 1 січня 2023 року).

Як повідомив Я. Железняк, податковий Комітет вже ухвалив доопрацьований законопроєкт 7038-д про підвищення ренти на газ.

"На жаль, влада довела до того моменту, коли ти обираєш або спонтанне підвищення податків норми, або фінансування армії. Мінфін стверджує, що закон дасть додатково 30,6 млрд на армію. Ще 87,7 млрд від НАК Нафтогаз, але вони підуть на нього в рамках спецзобов'язань. Але норми про дерегуляцію радують. Проголосував «за», але чекайте на друге читання від мене правки", - зазначив нардеп.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»